Gulyás: Gyakorlatilag megállapodott a kormány egy kínai vakcinagyártóval

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodott a kormány egy kínai vakcinagyártóval

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha lefelé tart a járványgörbe, és az aktív fertőzöttek száma lényegesen alacsonyabb, mint a mostani, vagy pedig ha akkora lesz az átoltottság, hogy a legveszélyeztetettebbeket meg lehet védeni a fertőzéstől, akkor lehet szó arról, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, ahogy tavaly május-júniusban – mondta Gulyás Gergely csütörtökön, az idei első Kormányinfón.

Eddig 19 millió 700 ezer darab oltóanyagot kötött le öt gyártónál Magyarország.

129 ezer 860 ember beoltására alkalmas oltóanyag érkezett Magyarországra. Az uniós szállítás lassú – mondta.

A Sinopharm  kínai vakcinából szeretne szerezni Magyarország, gyakorlatilag megállapodott velük a kormány, az első adag, akár egymilliós szállítmány attól függhet, mikor engedélyezi az Országos Gyógyszerészeti Intézet Magyarországon ezt az oltást. 

Világos rendben indult el az oltás, nem  volt vita abban, hogy először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani, most az idősotthonok lakóit oltják, aztán a hatvan év feletti krónikus betegeket. Ha elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, szükség esetén napi félmillió embert be tudnának oltani a miniszter szerint.
Az oltás önéntes, nem kívánja a kormány kötelezővé tenni, mindenkit biztatnak a regisztrációra. Visszaigazolást a regisztrációnál kellene kapni. 

A magyar kormány oltáspárti, kampányt is fognak indítani, hogy minél többen jelentkezzenek oltásra, a kormány tagjai közül, akikkel beszélt, be akarják magukat oltatni, ahogy sorra kerülnek.Gulyás szerint jó néhány politikus oltásellenes kampányt folytat, ami felelőtlenség.

Másfél millióan élnek a hitelmoratóriummal, és 48 ezer vállalkozás. 

A sajtó kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely.

Hadházy Ákos a szentendrei halottasházban készült videók közzétételével kegyeleti jogot sértett durva formában, vélte Gulyás Gergely. Indokolt annak kivizsgálása, hogy egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, ez szerinte nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, mert nem lehet tudni, minek a fejében kapott ilyen szolgáltatást a képviselő.

A szülészorvosokkal való szerződéskötés nem ördögtől való, mondta Gulyás. Tudomásul kell venni, hogy a várandóság időszakában kialakul egy bizalmi viszony, biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szüljön, akinél akar. Ez rendelkezésre állást jelent az orvosok számára, amit ellentételezni kell, keresik ennek a lehetőségét. A szabályozás január végéig megszülethet, általánosságban a rendőrség ugyanakkor ellenőrizheti a hálapénz tilalmának betartását már most is.

Nincs naprakész adat arról, hányan regisztráltak oltásra, de körülbelül 1,3 millióan. Jó lenne, ha lényegesen többen regisztrálnának. Ha megnézzük, hogy kire veszélyes különösen a betegség, akkor azt tudjuk mondani, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve annak van veszélyben az élete, aki hatvan év felettiek vagy krónikus betegek. Legalább ők azok, akiknek be kellene oltatni magukat. A fiataloknak is jobb, ha nem kapják meg a betegséget.

Félbolond javaslatnak nevezte a miniszter a Momentum azon javaslatát, hogy kapjon százezer forintot, aki beoltatja magát.

A vakcinaútlevélnél közös európai szabályozásra tesz az Európai Bizottság javaslatot, jövő hét csütörtökön lesz online csúcstalálkozó. Ha ésszerű a javaslat, Magyarország részese kíván lenni.

Az EPP-frakcióból teljes frakciókat is ki lehetne zárni a jövőben egyes javaslatok szerint. Gulyás szerint vezetői válsággal küzd a pártcsalád, legerősebb pártja a Fidesz, amely az alapító atyák értékeit képviseli. Van más lehetőség, ha nem kell a Fidesz segítsége a néppártnak.

Nem kommentálta a miniszter, hogy melyik CDU-elnökjelölt győzelmének örülne. Európa jövője szempontjából fontos ez a választás, és reméli, hogy olyan elnököt választanak, aki pragmatikus együttműködést keres Közép-Európával.

Nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyaljunk a fővárossal, mondta Gulyás, aki utalt arra, hogy a főváros esetleg számíthat közvetlen támogatásra az Európai Uniótól, legalábbis ezért dolgozik a főváros vezetése. Nem gondolja, hogy a kormány mostohagyerekként kezelné Budapestet, sőt a legnagyobb nyertese az elmúlt évtized fejlesztéseinek.

A regisztrációval kapcsolatos anomáliákkal kapcsolatban a kormányszóvivő válaszolt: elmondta, hogy a regisztráció sikeres, ha ez az üzenet megjelenik a képernyőn. Ha beleegyezett a külön tájékoztatásba, az kapott e-mailt. Aki ezt nem pipálta ki, akkor kap tájékoztatást, amikor számukra elérhető lesz az oltás. Szigorúak az adatvédelmi szabályok, ezért nem kapnak közbenső tájékoztatást azok, akik ebbe nem egyeztek bele.

Mi lesz a hátrányos helyzetűekkel, akik nem kaptak papír alapú jelentkezési lapot és nincs internetük? A helyi önkormányzatnál, jegyzőnél tudnak segítséget kérni, akik nem rendelkeznek internettel, válaszolta a kormányszóvivő.

Áder János köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a hulladékgazdálodási törvényt. Az Alkotmánybíróságnak kell most véleményt mondania róla, de nem valószínű, hogy az egészet alkotmányellenesnek nyilvánítja, vélte Gulyás Gergely. Ha az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek ad igazat, újratárgyalják a törvény érintett részeit, és kijavítják a hibákat. Január 20. táján kell alkotmánybírósági döntésnek születnie.

Azok az egyetemek kerülnek alapítványi fenntartásba, amelyek ezt igénylik. A tudományegyetemek átalakításához a szenátus egyetértése kell. Még nem tudja, hogy ki kerülhet a kuratóriumokba, de Novák Katalin családügyi miniszternek nincs ilyen szándéka, mondta Gulyás.

A tavasz és a nyár megtervezésével kapcsolatban elmondta a minszter: reális, de a legrosszabb forgatókönyv, hogy nyáron nyithat a turizmus. A vakcinamennyiségtől és a szabályok betartásától függ.

Milyen forgatókönyvekkel készül a kormány az Egyesült Államokkal kapcsolatban? Magyarország az Egyesült Államok szövetségese, szeretnének együttműködni az új vezetéssel, mondta Gulyás.

A portugál EU-elnökség döntően a koronavírus-járvánnyal fog foglalkozni, Gulyást meglepné, ha más téma is fókuszban lenne. Annak a bölcsességnek a felismerését várják a portugál elnökségtől a kormány, hogy nem lehet közös migrációs politikát folytatni.

A Palkovics László lemondásával (és annak visszautasításával) kapcsolatos hír álhír volt, amit nyilván az szült, hogy két államtitkárságot összevonták, és új államtitkárt neveztek ki, de a hír teljesen megalapozatlan.

Meddig vár a kormány a minimálbér megállapítsával? Meddig tárgyalhatnak erről a szociális partnerek? A kormány a megegyezésre vár, mondta Gulyás, ma már minimális a véleménykülönbség a munkavállalók és munkaadók között.

Nem látják egyelőre a KATA-szigorítás következményeit, még csak két hét telt el. Ha tömegesen lépnek vissza munkaviszonyba a korábbi Katások, az intézkedés eléri célját.

A Turisztikai Ügynökség egyeztet az edzőtermekkel, akik szintén károsultjai a mostani lezárásnak. De felelősséggel nem lehet megmondani, hogy sikerül-e az uniós beszerzésen túl is vakcinához jutni, vagyis mi lesz nyáron például a fesztiválszervezőkkel.

Ésszerű kedvezményeket kaphatnak az oltottak, például karantén alatti mentesítést, és lesznek nyilván légitársaságok, akik csak oltási igazolvánnyal engednek a gépeikre utasokat. Nyitott a kormány arra, hogy az olimpián résztvevő sportolók és edzőik soron kívül kapjanak oltást.

Nem ismert a részletes oltási terv, vetette fel a 444. A sorrend megismerhető, válaszolta Gulyás. Naponta félmillió embert képesek beoltani, 10-12 nap alatt minden potenciális igénylőt, 6-7 millió embert beoltanának.

A Makovecz-katedrális megépítése kapcsán a Magyar Hang kérdésére Gulyás Gergely elmondta: Makovecz alkotásait a magyar építészet egyedülállóan értékes alkotásainak tekinti a kormány, de nem foglalkoztak még a kérdéssel, és döntést sem hoztak sem támogatás, sem lehetséges helyszín vagy egyéb kapcsán.

Magyarország kormánya saját hatáskörben tett-e lépéseket Pfizer-vakcinák beszerzésére? Az volt a szabály, hogy az unió tárgyal, ezért kénytelenek voltak elfogadni a szabályokat. Az uniós beszerzés élvez elsőbbséget, tehát lehet külön szerződni a Pfizerrrel, de azok a szállítmányok eleve csak később érkeznek meg. Ezen kívül Kínával és Oroszországgal lehet tárgyalni. Napi szinten 12-14 milliárdos kárt okoz Magyarországnak a lezárás, a vakcina ára nem számít, ezért hiba volt, hogy ártárgyalásokat folytatott a bizottság. Remélik, hogy a bizottság képes gyorsítani a beszerzést.