Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Koronavírus: 77 beteg hunyt el, 1300 alatt az új fertőzöttek száma

Szerző: | 2021. január 17., 09:18 | Belföld

Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját az ürömi Platán Idõsek Otthonában 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1241 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 351 828 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 341 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 228 615 fő, az aktív fertőzöttek száma 111 872 főre csökkent. 4 345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon. A friss adatok biztatónak tűnnek, az új fertőzéses esetek száma (az év első hetében megfigyelt emelkedés után) újra folyamatosan csökken. 

HIRDETÉS - AIP

Eddig mindössze közel 130 ezer emberre való oltóanyag érkezett az országba, a rendelkezésre álló vakcinák nagy részét már beoltották, eddig 119 944 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozó és eddig tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént.

HIRDETÉS - AIP

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A portál megismétli a legújabb kormányzati narratívát, miszerint a kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. 

Mint írják, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.  

Összesen mindössze 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már beoltották. Mint hozzáteszik, brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. 

A magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése – emlékeztet a portál. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a Kínával és Oroszországgal való tárgyalásokra. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a napokban a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, és megállapították, hogy a kínai vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinopharm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.

Nem véletlen, hogy a hivatalos portál ennyire „reklámozza” a kínai és orosz vakcinákat, a kormány ugyanis a nyugati oltóanyagok eddigi lassú érkezése miatt attól tart, hogy nem tudja az év első felében feloldani a korlátozásokat, tovább kell húzni a védekezést. Ám a lakosság nem különösebben bízik a keleti vakcinákban: a Pulzus Kutatónak a Napi.hu megbízásából végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a válaszadók 46 százaléka a Pfizer vakcinájával oltatná magát, 22 százalék azt válaszolta, bármelyik engedélyezett oltóanyaggal. Jóval kevesebbet, 5 százalékot kapott a Moderna, 4 százalékot az AstraZeneca, 2 százalékot az orosz és csupán 1 százalékot a kínai vakcina.  

Címkék: koronavírus


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest