Dömötör Csaba: Szeptemberig is maradhatnak a korlátozások, ha nem érkezik több helyről vakcina

Dömötör Csaba: Szeptemberig is maradhatnak a korlátozások, ha nem érkezik több helyről vakcina

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2021. január 16-i videótájékoztatóján (Fotó: Magyarország Kormánya/YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar orvosok csak olyan vakcinával oltanak, amit a magyar egészségügyi hatóságok biztonságosnak ítélnek és amit Magyarországon kívül más országban is használnak – mondta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szombati videóközleményében Dömötör Csaba.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, a kormány azon dolgozik, hogy több forrásból többféle vakcina álljon minél hamarabb a magyar emberek rendelkezésére. Dömötör Csaba emlékeztetett: Magyarországon az emberek önként döntenek arról, hogy beoltatják-e magukat.

– A brüsszeli beszerzésből származó vakcinák nagyon lassan érkeznek, ha csak ezekre számítunk, a korlátozásokat szeptembernél előbb nem lehet feloldani, ezt pedig a kormány nem szeretné – jelentette ki. Az államtitkár – aki a DK korábban kiadott, kínai oltóanyaggal kapcsolatos petíciós javaslatára reagált – aláhúzta: a vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni.

Sűrű nap volt egyébként a szombat vakcina-ügy szempontjából. Előbb a Demokratikus Koalíció jelezte, szeretnék, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Utána az M1-en is elhangzott, a kabinet „egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését”; így ha csak ezzel számolnak, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

A műsorban az is elhangzott, a miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra. Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, az M1 értesülései szerint Szijjártó rövidesen Moszkvába utazik.

Szombat délután Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-posztban jelezte, az átoltottság növeléséhez a koronavírus elleni vakcinák iránti bizalom megteremtésére van szükség, a főváros ezért tájékoztató kampányt is indít. Budapest főpolgármestereként, ellenzéki politikusként a jelentkezésre, a regisztrációra kért mindenkit és felajánlotta a főváros segítségét.

A DK-petícióra Menczer Tamás is reagált. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára többek között arról beszélt, orvosi kérdés, hogy hatásos-e a kínai és az orosz vakcina, ez nem baloldali cikkek és (állítólagos) szimpátiafelmérések alapján dől el.

Közben pedig az MTI-ben arról is jelent meg hír, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait.