Szijjártó: 60 év felettieknek is adható a kínai vakcina

Szijjártó: 60 év felettieknek is adható a kínai vakcina

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stratégia kérdése, hogy a veszélyeztetett idősekkel vagy a vírust nagyobb eséllyel terjesztő fiatalokkal kezdik az oltást egy országban. Kína az utóbbit választotta. Ettől még 60 év felettieknek is adható a Sinopharm vakcinája, ha engedélyezik a magyar szakemberek – mondta hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatón az ATV kérdésére.

Az ATV kérdezett rá a külügyminiszternél, hogy ha a Sinopharm vakcináját a 18-59 éves korosztályon tesztelték, akkor hogyan akarja Magyarország időseken alkalmazni a kínai koronavírus-oltóanyagot, amelyből több mint egymillió adag vakcinát szeretne rendelni a kormány – az erről szóló videót a miniszter közösségi oldalán nyilvánosságra is hozta.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakembereinek kell dönteni arról, biztonságos-e a vakcina, de ha annak találják, akkor a kormánynak az a kötelessége, hogy ebből beszerezzenek, mert az unió közös beszerzéséből lassan történik a beszállítás, ráadásul az egyik legnagyobb szállító közölte, hogy csökkenti gyártási kapacitását.

– Stratégia kérdése, hogy egy ország a koruk miatt veszélyeztett csoportokban kezdi az oltást, vagy a mozgékonyságuk miatt a vírus terjesztésében valószínűleg nagyobb szerepet játszó fiatalok körében. Valaki a vírus terjedési gyorsaságát akarja megfogni, más úgy dönt, hogy az életük szempontjából veszélyben lévők megmentésére koncentrál az elején. Kínában azt a stratégiát követték, hogy a 18-59 éves korosztálynak adták be a vakcinát, de engedélyezték azt a 60 év felettieknek is – mondta Szijjártó.

A miniszter hozzátette: ezek elméleti kérdések, amíg a kínai vakcina meg nem kapja az OGYÉI-től az engedélyt, de ha ez meglesz, az oroszokkal és a kínaiakkal is tudják véglegesíteni a szerződéseket. Elmondása szerint miután nyilvánosságra került, hogy Magyarország tárgyal a kínai vakcináról, jó néhány más európai ország pekingi nagykövete is bejelentkezett a kínaiaknál azzal, hogy ők is szeretnének egyeztetni; arra azonban nem tért ki, mely európai országokról van szó.