Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kína egyből kitiltotta Mike Pompeót, Trump leköszönő külügyminiszterét

Szerző: | 2021. január 20., 21:26 | Belföld

Mike Pompeo (Fotó: Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pekingi vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo leköszönő külügyminisztert – közölte a kínai külügyminisztérium percekkel Joe Biden amerikai elnök beiktatását követően, írja az MTI.

HIRDETÉS - AIP

Peking szerint a 28 személy „egy sor bolond cselekedetet tervezett, támogatott, illetve hajtott végre, amelyekkel beavatkoztak Kína belügyeibe, aláásták érdekeit, megsértették a kínai népet és súlyosan ártottak a kínai-amerikai kapcsolatoknak”, ezért nekik és közvetlen családtagjaiknak tilos Kína, Hongkong, illetve Makaó területére lépniük, továbbá nekik és a velük kapcsolatba hozható cégeknek és intézményeknek tilos üzleti tevékenységet folytatniuk Kínával.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A szankciós listára felkerült Peter Navarro, a Fehér Ház volt kereskedelmi tanácsadója, Robert O’Brien, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Alex Azar volt amerikai egészségügyi miniszter, David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium ázsiai főosztályának volt vezetője, Matthew Pottinger volt helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős volt külügyi államtitkár, valamint Kelly Craft volt amerikai ENSZ-nagykövet.

Donald Trump amerikai elnök kormányzatának érintett tisztségviselői Joe Biden szerdai beiktatásával váltak meg hivataluktól. A listán szerepel John Bolton is, aki 2018 és 2019 között volt Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója és Steve Bannon, az amerikai elnök egykori főtanácsadója is, akinek utolsó hivatali napján adott kegyelmet Trump, miután csalással vádolták az amerikai-mexikói határon építendő fal adománygyűjtő kampányával kapcsolatban.

Kína és az Egyesült Államok viszonya jelentősen romlott Trump elnöksége idején. Az elmérgesedett viszonyt jellemzi, hogy Pompeo kedden népirtásnak, emberiesség elleni bűncselekményeknek minősítette a kínai hatóságok fellépését a muszlim vallású ujgur kisebbség ellen.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Joe Biden, Kína, kitiltás, Mike Pompeo


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest