Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még öt napig, jövő hétfő éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe – hívta fel a figyelmet a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán a közszolgálati M1 és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Hankó Balázs elmondta, a felvételi eljárásban és a pontszámításban a múlt évi szabályokhoz képest nincs alapvető változás: alapképzésben és az osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezniük a diákoknak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára arra is emlékeztetett, hogy azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- vagy osztatlan képzések, a felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat, jelentkezéseiket kizárólag a Felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül nyújthatják be, és azt február 20-áig kell hitelesíteni.

Ingyenesen három, összesen hat képzésre lehet jelentkezni, de mindegyik kiválasztott képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető. A képzések rangsorát áprilisban még lehet módosítani, de újak felvételére már nem lesz mód. Egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa sorrendbe állítottak közül az első olyanra, amelynél a pontszáma legalább eléri a felvételi ponthatárt.

– Most azt látjuk a Felvi.hu-n, hogy a tavalyihoz képest nagyobb az érdeklődés, azt szeretnénk, ha minél többen jelentkeznének – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hankó Balázs kitért arra is, hogy 2021-26 között több mint 1500 milliárd forintos támogatáshoz juthat a felsőoktatás. „A gazdaság-újraindítási akcióterv során ez a terület lesz »Magyarország lokomotívja«” – mondta, hozzátéve: akik most jelentkeznek, tanulmányaik végére egy infrastrukturálisan és képzési keretrendszerében megújult felsőoktatásból léphetnek át, amely jóval több – a gazdasági szereplőkkel közösen megvalósuló – gyakorlati képzési elemmel lesz felvértezve.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: legutóbb száz éve, Klebelsberg Kuno minisztersége idején valósulhatott meg ilyen nagy felsőoktatási fejlesztés, és az elmúlt évek adatait tekintve négyszer annyi uniós fejlesztési forrás áll majd a terület rendelkezésére.