Hadházy a kínai vakcina engedélyéről: „még az oroszénál is botrányosabb fecni”

Hadházy a kínai vakcina engedélyéről: „még az oroszénál is botrányosabb fecni”

Rózsa András, a Momentum zuglói vezetője, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András pártelnök a 2021. február 15-i sajtótájékoztatón (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A hatóság megküldte számomra a kínai vakcina engedélyét, ami még az oroszénál is botrányosabb fecni” – írta Hadházy Ákos a közösségi oldalán. A független országgyűlési képviselő meg is osztotta a dokumentumot a Facebook-oldalán. 

A képviselő azt kifogásolja, hogy az engedélyben „utalás sincsen arra, hogy a vakcina hatékonyságáról dokumentumokat, részletes vizsgálati eredményeket kaptak volna” a magyar hatóságok.

A független képviselő összehasonlításul mellékelte az orosz vakcina engedélyének részletét is, ott ugyanis az indoklás második pontjában legalább beszélnek a hatékonyságról és annak dokumentációjáról. „A kínai esetében a második pont a törvényi feltételekről szól, arról, hogy Szijjártó igazolta, hogy már 12 milliót beadtak 6 nem demokratikus országban. Azt azonban a virológus külügyminiszter nem igazolta, hogy ez milyen hatékonyságot jelent” – teszi hozzá Hadházy.

Szerinte az indoklás első pontja is visszalépés az orosz engedélyhez képest: ott legalább megnézték az ampullák ph-ját és tisztaságát, igaz, hogy alapvető vizsgálatokat nem végeztek el. A kínai engedélyt semmilyen vizsgálat nem előzte meg, igaz – miképpen az orosz esetében is – az engedély előírja, hogy ezt azért majd gyártási tételenként el kell végezni.

Hadházy szerint „a kínai vakcina persze lehet jó vakcina, de egyelőre semmilyen hiteles eredmény nincs arról, hogy milyen hatékonyságú, különösen így van ez a 60 éven felüliek esetén”. 

– Populáció szinten persze az is eredmény, ha 40-50 százalékos védettséget ad, az egyén szintjén ez azonban nem megnyugtató. A hatékonyságról szóló hiteles dokumentáció nélkül ezzel oltani tömegeket: gyógyszerkísérlet – írja a politikus.

A kormány január végén döntött úgy, hogy minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül engedélyezhető. A Sinopharm-vakcina számára ezzel a rendelettel nyílt meg az út a magyar engedély előtt.

Eközben Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere felvetette az RTL rádiónak, hogy a kínai és az orosz vakcina vásárlása komoly problémát okoz, és a közös felelősségvállaláson túl egészségügyi kételyeket is felvet, hiszen az oltásokat az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte.