Szijjártó: Nem lehet diszkriminatív a Covid-útlevél

Szijjártó: Nem lehet diszkriminatív a Covid-útlevél

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Covid-útlevél nem lehet diszkriminatív senkivel szemben – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Bloomberg kérdésére egy szerbiai látogatása során tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Bizottság legutóbb ismertetett tervei szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra vonatkoznának az utazási könnyítések.

Az Európai Bizottság korábban kiszivárgott javaslatában még az állt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még nem, de a tagállamok által már engedélyezett vakcinákat is ismerjék el a közös uniós vakcinaútlevelek kiadásakor. Néhány nappal ezelőtt azonban sajtóértesülések szerint másképp döntöttek az Európai Bizottság tagjai. Az Euronews hírtelevízió információi szerint Margaritisz Szkínász alenök azt mondta: „Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem”.

Ylva Johansson uniós biztos másnap megerősítette: az utazási könnyítések nem vonatkoznának azokra, akik kínai vagy orosz koronavírus-oltást kapnak. Az Európai Bizottság tervezete szerint a közös európai vakcinaigazolásban csak az EMA által engedélyezett oltások szerepelnének.

Szijjártó Péter a keddi belgrádi sajtótájékoztatón kifejtette: a Covid-útlevélnek szerinte tiszteletben kell tartania, hogy az európai uniós szabályok értelmében nem csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezhet vakcinákat, hanem ezt veszélyhelyzeti engedéllyel a tagországok nemzeti hatóságai is megtehetik. Így járt el Magyarország az orosz és a kínai vakcinával.

Szijjártó érvelése szerint mindkét engedélyezés az európai uniós szabályokon alapul, ezért a vakcinaútlevélben nem fogadható el különbségtétel az alapján, hogy melyik fajta engedélyezés alapján használták adott oltóanyagot. – Mi nem fogadjuk el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél csak az egyik, európai szabályok által elismert jóváhagyási formát vegyék figyelembe. Minden, a nemzeti hatóságok által az európai szabályok alapján jóváhagyott oltóanyag felhasználást figyelembe kell venni a jövőben az európai Covid-útlevél kiadásánál – mondta Szijjártó.

A vakcinaútlevélről szóló javaslatot ezen a héten, várhatóan szerdán mutatnák be Brüsszelben.