Elfogadhatja az EU a keleti vakcinákat is a védettségi igazolványnál

Elfogadhatja az EU a keleti vakcinákat is a védettségi igazolványnál

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közeradott képen a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó dobozok fekszenek a futószalagon a cég egyik pekingi üzemében december 25-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami veszélyhelyzeti engedélyeket is figyelembe veheti majd az unió a védettségi igazolványok kiállításánál – írja a Bloomberg, amit az Euronews vett észre. Mint írták, a javaslatot a jövő héten mutathatják be hivatalosan, de a kiszivárgott tervezet szerint három féle védettség igazolását tenné lehetővé:

  1. az oltás meglétét, és azt, hogy milyen oltást kapott az illető
  2. azt, ha az illető negatív koronavírus-tesztet mutatott fel
  3. azt, ha az illető átesett a betegségen, és ezzel természetes védettséget szerzett

A tervek szerint az igazoláson szerepelni fog az illető neve, születési ideje, személyi igazolványának vagy útlevelének száma, és az, milyen oltóanyagból és hány dózist kapott. Ugyanakkor a Bloomberg hangsúlyozza: még változhat a javaslat szövege.

Jelenleg egyelőre még csak Magyarországon használnak orosz és kínai vakcinákat a tagállamok közül, ám ezeknek még nincs uniós engedélyük. Ugyanakkor már Szlovákiába is érkezett egy szállítmány az orosz Szputnyik V-ből.