Rig Lajos: Húsz napja nem hívnak be önkéntesnek, pedig szakemberhiány van

Rig Lajos: Húsz napja nem hívnak be önkéntesnek, pedig szakemberhiány van

Koronavírusos beteget ápolnak (fotó: Koronavírus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önkéntesnek jelentkezett, de nem hívja be egy kórház sem – írja Facebook-oldalán Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki már korábban is önkéntes mentősként teljesített szolgálatot a képviselői munka mellett, aneszteziológus szakasszisztensi és mentőápolói képesítése van. A képviselő szerint politikai ok miatt nem fogadják a jelentkezését. Kunetz Zsombor is ugyanerről számolt be, miközben nagy szükség van személyzetre, folyamatosan keresnek önkénteseket.

Kereken 20 nap telt el azóta, hogy több dunántúli kórház COVID intenzív osztályára beadtam a jelentkezésem, mint intenzív ellátásban jártas aneszteziológiai szakasszisztens. Természetesen önkéntesként dolgoznék, ahogy a mentőknél is teszem. Eddig sajnos csak Zalaegerszegről, Tapolcáról kaptam választ. Ajkáról, Győrből, Veszprémből, Keszthelyről, Nagykanizsáról még semmit sem reagáltak, pedig tudomásom szerint mindenhol óriási szakemberhiánnyal küzdenek – írta Facebook-oldalán a politikus.

A tapolcai kórházigazgató Rig Lajos beszámolója szerint azt válaszolta neki, hogy náluk nincs COVID ellátás, így nincs szükség a munkájára, Zalaegerszegről pedig azt a választ kapta, hogy alacsony a betegek száma, így ellátásukat fennakadások nélkül tudják biztosítani. Ezek mellett javasolták neki, hogy mivel a nagykanizsai és veszprémi kórházakban is nő az ellátottak száma, ezért vegye fel velük a kapcsolatot.

A képviselő állítása szerint viszont óriási a gond: – Dolgozók elmondása szerint már 10-20 intenzív ellátásra szoruló beteg jut egy szakdolgozóra az optimális 2-3 helyett. Ezáltal egyre több ember hal meg. Rendkívül elkeserítő és aggasztó, hogy miközben már az orvostanhallgatók (Orbán Viktor szerint „inasok”) mellett a civil életből is önkénteseket toboroznak, addig szakképzett, több éves gyakorlattal rendelkező szakdolgozót válaszra sem méltatnak. Vajon mi lehet az ok? Szerintem mindannyian sejtjük… – írta Rig Lajos, aki azt is állítja: a mentőknél végzett önkéntes munkáját is szeretnék ellehetetleníteni „bizonyos körök”, és szerinte egyre nyilvánvalóbb, hogy „a párt vezérelt kórházvezetők is politikai okokból nem mernek reagálni.”. Rig Lajos arra kérte a bejegyzésben az érintetteket, tegyék félre a politikát, mert most mindenkire szükség lenne.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgatója március 19-én arról beszélt, hogy háromszázhatvan koronavírusos beteget tudnak megfelelően ellátni az általa vezetett intézményben, ezzel szemben akkor már 371 koronavírusos fekvőbetegük volt. „Óriási a nyomás rajtunk. A második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében” – mondta a helyi rádiónak Jávor László.

Jelennek adott nagyinterjúban Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser is beszámolt Rig Lajoshoz hasonló tapasztalatokról: amikor látta, milyen súlyos a helyzet, elmondása szerint három budapesti kórháznál is jelentkezett, hogy dolgozna a Covid-intenzív osztályon, de a kormány járványkezelését és egészségpolitikáját gyakorta kritizáló szakemberre egyik intézmény sem tartott igényt, noha végzettsége szerint sürgősségi orvos.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerdán jelentette be, hogy heti egy napra visszamegy önkéntes orvosnak, a kistarcsai kórház igazgatójánál jelentkezett. Ő egyelőre nem számolt be az eredményről.