Már fideszes városvezetők is sürgetik az ingyenes parkolás eltörlését

Már fideszes városvezetők is sürgetik az ingyenes parkolás eltörlését

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár, illetve Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerint is időszerű lenne az ingyenes parkolás újragondolása, a tavaly november óta érvényben levő döntés ugyanis hatalmas kiesést jelent az önkormányzatok számára.

Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV-nek beszélt arról, hogy elérkezett az idő a jelenlegi szabályok újragondolására. Székesfehérvár esetében 20–30 millió forint a bevételkiesés havonta. A polgármester szerint ennél is fontosabb, hogy az iskolanyitás hétfőn kezdődő, újabb üteme miatt a jelenleginél is nagyobb zsúfoltság lehet a közlekedésben, ha maradnak a jelenlegi szabályok. 

– Ma már mindegyik nagyvárosnak az az érdeke, hogy a jelenlegi szabályokat át lehessen gondolni, és felül lehessen vizsgálni, akár úgy is, hogy az önkormányzatok a jövőben maguk dönthessék el, hogy milyen módon szervezik meg a közterületi parkolást – fogalmazott Cser-Palkovics. 

Mint hozzátette, a legutóbbi kormányzati egyeztetésen a polgármesterek azt az ígéretet kapták, hogy amikor már látszanak az újraindítás lépései, akkor lehet napirendre venni az ingyenes parkolás eltörlését.

Szita Károly elmondása szerint Kaposvár esetében eddig 240 millió forintos mínuszt jelentett a parkolás ingyenessé tétele, és reméli, hogy mielőbb feloldják ezt a rendelkezést. „Most már úgy érzem, hogy nem lesz rá szükség” – fogalmazott Szita a csökkenő fertőzési mutatók és a növekvő beoltottság ismeretében.

Az ingyenes parkolást először tavaly tavasszal rendelte el a kormány, akkor csak júliusig. Majd novemberben újra kihirdették az ingyenességet határozatlan időre. Ellenzéki városvezetők már régóta sürgetik, hogy a kormány szüntesse meg az ingyenes parkolást, most pedig már a kormánypárti oldalon is egyre többen jelzik, megérett a helyzet a változtatásra.