Növeli a fertőzésveszélyt az ingyenes parkolás

Növeli a fertőzésveszélyt az ingyenes parkolás

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingyenes parkolás és kijárási tilalom este nyolc órától hajnali ötig: a legújabb járványügyi intézkedések bizonyára tovább növelik majd hazánk légszennyezettségét, pedig még normális időkben is ennek a csökkentésére kellene törekedni, a koronavírus-járvány közepette pedig különösen időszerű lenne. Egyre több tanulmányt publikálnak ugyanis arról, hogy a rossz levegő jelentős mértékben súlyosbítja a járványt. Egy friss amerikai kutatás kimutatta, már a hosszabb időn keresztül tartó kissé magasabb légszennyezettség is 11 százalékkal dobja meg a Covid–19 halálozási rátáját. Egy nemzetközi kutatócsoport pedig arra jutott, hogy ahol az emberek hosszabb ideig voltak kitéve a légszennyezésnek, ott 15 százalékkal növekedhet a koronavírus-fertőzés okozta halálozás kockázata.

– Könnyebben esik áldozatul a különféle betegségeknek az, akinek legyengült a szervezete a rossz levegőminőség miatt. Ráadásul a szennyezett levegő elsősorban ugyanazokat a szerveket támadja, mint a koronavírus: a szív- és érrendszert, valamint a légzőszerveket – fejtegette a Magyar Hangnak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Több kutatás szerint a fűtésből, közlekedésből származó apró légszennyező részecskéken megtapad a koronavírus, és akár három órán át is fertőzőképes marad. Miután már jó ideje beindult a fűtési szezon, sok település légszennyezettsége aggasztóan alakult az utóbbi hetekben. – Magyarországon mintegy 800 ezer háztartás fűt szilárd tüzelőanyaggal, és az még a jobbik eset, ha száraz fával tüzelnek. Mintegy százezer háztartás lignitet használ, amelyből 400 ezer tonnát ad el a lakosságnak a Mátrai Erőmű. Ezt már rég be kellett volna tiltani – tette hozzá a szakértő. Felméréseik alapján a lakosság egyharmada éget több-kevesebb rendszerességgel hulladékot a kályhában vagy a szabadban. Ezen javíthat, hogy 2021. január 1-jétől kezdve országszerte tilos lesz a kerti hulladék égetése – hívta fel a figyelmet Lukács András.

A november 4-én újra bevezetett ingyenes parkolás viszont ront a környezetterhelésen. Az egyszer már bevezetett intézkedés hatására tavasszal megnőtt az autóforgalom Budapest belvárosában, és más nagyobb városokban is. A mérőállomások adatai alapján a szálló por koncentrációja a korábbi évekhez képest a korlátozások időszakára sem csökkent, sőt 2019-hez képest némi növekedés volt tapasztalható.

Lukács András szerint most is nagy káosz várható, mely hatására nő a levegő- és zajszennyezés is, egyrészt a többletforgalom miatt, másrészt azért, mert parkolóhely keresése közben a járművezetők folyamatosan lassítanak, gyorsítanak. Ezen valószínűleg nem segít a kijárási tilalom elrendelése sem. – Tartok tőle, hogy ez inkább növeli a problémákat, mert az emberek majd rövidebb idő alatt próbálják elintézni a dolgaikat. Ugyanakkor valamelyest csökkenhet a forgalom a digitális oktatásra való áttéréssel, igaz, ez egyelőre csak az egyetemekre és a középiskolai oktatásra igaz – mondta a szakértő.

Tavasszal már tiltakozott az ingyenes parkolás ellen a Levegő Munkacsoport, még levelet is küldtek Orbán Viktornak, amelyben az intézkedés eltörlését kérték, de választ nem kaptak.

– Jó lenne, ha a kormány felvilágosítaná lakosságot arról, miért fontos a jobb minőségű levegő a járvány elleni küzdelemben, hogyan kell fűteni, és miért tilos a hulladékégetés. Bár egy ilyen kampány bőven megtérülne, már az is sokat segítene, ha a legmagasabb kormányzati szinteken nyilatkoznának a témáról, ami egyetlen forintba sem kerül – vélte Lukács.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/46. számában jelent meg november 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/46. számban? Itt megnézheti!