A forint erősödése nyomhatja le az üzemanyagok árát

A forint erősödése nyomhatja le az üzemanyagok árát

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az üzemanyagárak csökkenésére számít péntektől az iparágban jellemzően jól értesült Holtankoljak.hu. Mint írták, a benzin literenként bruttó 6 forinttal lesz olcsóbb, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal csökken. Így május végén a 95-ös benzin átlagára 423 Ft/liter; míg a gázolajé 425 Ft/liter lesz.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunk érdeklődésére azt mondta, az üzemanyagárak csökkenése mögött elsősorban a forint árfolyamának változása áll. Az ugyanis az elmúlt hetekben erősödött a dollárral szemben.

Az elemző emlékeztetett Virág Barnabásnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szavaira. Az alelnök ugyanis május 17-én a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kamatemelést vetített előre az inflációs kockázatok növekedése miatt. Virovácz Péter azt mondta, hogy a jegybank azóta is ezt az üzenetet közvetíti, ami nemcsak erősítette, hanem szinten is tartotta a forint árfolyamát. A piac is beárazta a kamatemelést, vonzóbbak lettek a forinteszközök. A forint dollárhoz mért árfolyama is erősödött: április végén még 300 forint felet járt, azóta pedig mintegy 15 forinttal csökkent az árfolyam – magyarázta.
A nyersanyag-világpiacon jelentős és drasztikus változás ugyanakkor nincs, a Brent típusú olajnak a hordónként ára stabilan 65-68 dollár körül ingadozott az elmúlt időszakban. Ez nem olyan változás, amely indokolna egy ilyen mértékű árcsökkenést indokolna.

Azt ugyanakkor Virovácz Péter hozzátette, hogy kérdéses, mennyire lesz tartós ez az üzemanyagárszint. A következő időszakban ugyanis komolyan élénkülhet a kereslet az üzemanyag iránt. Magyarországon várhatóan csökkeni fog az otthonról dolgozók száma, ezáltal többen használhatják az autójukat. De a kereslet növekedésére lehet számítani globálisan is, amely felfelé hajthatja az üzemanyagárakat.

A következő időszak áraira vonatkozó kérdésünkre az elemző azt felelte, hogy ingadozó üzemanyagárra számít. Inkább lassan fluktuáló árváltozás jöhet, szerinte drasztikus változás nem várható. Ennek megfelelően 10-20 forintos határokon belül mozoghat az üzemanyag kiskereskedelmi árának változása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 400-440 forintos sávban lehet az üzemanyagár – attól függően, hogy egy irányba mozog-e a forint-dollár árfolyam, illetve a nemzetközi olajár.