21 Kutatóközpont: a biztos szavazók között kicsivel, de vezet a Tisza a Fidesz előtt

21 Kutatóközpont: a biztos szavazók között kicsivel, de vezet a Tisza a Fidesz előtt

Magyar Péter a debreceni Nagytemplom előtt 2024. május 5-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibahatáron belüli különbséggel, de egy hajszállal már vezet a Tisza (42 százalék) a Fidesz (40 százalék) előtt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között – derült ki a Partizán megbízásából a 21 Kutatóközpont által készített friss közvélemény-kutatásból. A Partizán szerdán reggel kiküldött közleménye szerint a két nagy párton kívül csak a Mi Hazánk érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyaránt csak 4-4 százalékot érnének el.

A felmérés arra is kitért, hogy a teljes népességben továbbra is a Fidesz vezet (29 százaléka), de a Tisza (26 százaléka) alig van lemaradva tőle. A Mi Hazánkat a választókorú magyarok 5 százaléka, az MKKP-t és a DK-t a 3 százaléka támogatja. A bizonytalanok aránya 28 százalék.

A kutatás további megállapításokat is tett:

• A 65 évnél idősebbek 46 százaléka fideszes, és csak 13 százaléka tiszás szavazó. Ezzel szemben a 18-29 és a 30-39 évesek közt egyaránt 40 százalék körül teljesít a Tisza, jelentősen megelőzve a Fideszt (12, illetve 14 százalék).

• A fővárosban jelentős a Tisza előnye (29 százalék a 21 százalékkal szemben), és a megyei jogú városokban, illetve megyeszékhelyeken is vezet Magyar Péter pártja (32 százalék és 28 százalék). A kisebb városokban fej-fej mellett a két párt, a falvakban és községekben viszont 37 százalékon áll a Fidesz, bőven megelőzve a Tiszát (19 százalék).

• A Tisza egyértelműen népszerűbb a magasan képzettek körében: 38 százalékon áll a diplomások közt, szemben a Fidesz 22%-ával. Az érettségizettek közt ugyanez 31 százalék, illetve 20 százalék, szintén a Tisza javára. Ugyanakkor a Fidesz 40 százalék körül teljesít a közép- és alapfokú végzettségű emberek közt, ahol a Tisza csak 19 százalék, illetve 13 százalékot szerezne most vasárnap.

• A nők körében népszerűbb a Fidesz: 30 százalék szavazna a kormánypártokra, és 22 százalék a legnagyobb ellenzéki pártra. A férfiak viszont nagyobb arányban szimpatizálnak a Tiszával (31 százalék), mint a Fidesszel (27 százalék).

• A megkérdezettek több mint kétharmada (71 százaléka) úgy látja, Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok. A Tisza-szavazóknál ez az arány 98 százalék, a fideszeseknél pedig 16 százalék. A bizonytalanok 88 százaléka szintén úgy véli, inkább rossz irányba mennek a dolgok.

• A kutatás azt is vizsgálta, milyen közéleti témákról beszélgetnek mostanában az emberek. Első két helyen végzett az infláció és az árvíz: a válaszadók 38, illetve 36 százaléka említette, hogy ezek a témák sokszor előkerülnek a környezetükben. Orbán Viktor és Magyar Péter európai parlamenti vitáját a harmadik helyen találjuk (27 százalék), Orbán Balázs ügyét pedig a negyediken (19 százalék), holtversenyben Magyar Péter közmédiás tüntetésével.

A 21 Központ kutatása hibrid adatfelvétellel történt október 9. és 15. között, 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók SMS-üzenetben kapták meg az online kérdőívhez vezető linket. A kutatás során felhasznált telefonszámok nyilvánosan elérhető weboldalakról származnak (infobel, tudakozó). A súlyozás a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint történt, lakóhely, nem, kor, iskolai végzettség szerint. A minta reprezentatív a teljes lakosságra nézve, a mintában kapott értékek +-3 százalékponttal térnek el attól, amit a teljes lakosság megkérdezése esetén kaptunk volna – írta a Partizán közleménye. Azt is jelezték, hogy az eredményekről szerda délután 3 órakor részletesen is beszél majd élő műsorukban Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója.

Az eredmények megjelenését követően Magyar Péter közösségi oldalán azt írta: „Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van.
Vége van, mert nem tudják kezelni a maguk okozta gazdasági és morális válságot. Nem tudják kezelni a megélhetési válságot. Nem tudják hazahozni az uniós forrásokat. Vége van. A magyarok többsége új kormányt szeretne”.

Címkék: Fidesz, Tisza