Letartóztatták a férfit, aki a gyanú szerint fegyveres akcióra készült október 23-án

Letartóztatták a férfit, aki a gyanú szerint fegyveres akcióra készült október 23-án

Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája 2024. október 22-én meghozott végzésével elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítanak – derül ki a Fővárosi Törvényszék lapunknak eljuttatott közleményéből.

Mint írják, a bíróság megállapította, hogy a szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény megalapozott gyanúja fennáll, így a bírói engedélyes személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés általános feltétele adott. A szükségesség, arányosság követelménye mellett a bíróság vizsgálta a  legsúlyosabb kényszerintézkedés különleges okainak meglétét is. E körben arra a következtetésre jutott, hogy – a nyomozás kezdeti szakaszára is figyelemmel – ezen okok közül a bűnismétlés veszélye és a bizonyítási eljárás megnehezítése a gyanúsított esetében megállapítható. Ezért vele szemben jelenleg a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása indokolt, így egy hónap időtartamra, azaz 2024. november 22-ig elrendelte a férfi letartóztatását, amelyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

Lapunk is megírta, hogy az amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették a magyar hatóságokat egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióra. A hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőnél, a rajtaütés során fiúkat és lányokat is előállítottak. Azokat a személyeket állíthatták elő a rendőrök, akikhez a magyar hatóságok az amerikai hírszerzés előzetesen átadott információk alapján juthattak el. A Telex szerint ugyanakkor a fiataloknál éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát” tervezték az akciót szervező fiatalok. Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a hatóságok, csupán annyit írtak: „tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.

Az eddig föltártakról írt véleményünk itt olvasható.