Eddig négy szabálysértési eljárás indult iskolából kitiltott tárgyak miatt

Eddig négy szabálysértési eljárás indult iskolából kitiltott tárgyak miatt

Képünk csak illusztráció! Mobiltelefon. (Fotó: Pixabay.com/Jan Vasek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha csupán szeptember 1-jétől van érvényben az iskolákból bizonyos tárgyak kitiltását vagy korlátozását előíró rendelet, a tanév első hónapjában – október 3-ig – már négy eljárás indult ennek következményeként. Egyebek mellett ez derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából. Mint írták, a tárgyakat az iskolaőrök vették el a diákoktól. Az esetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Jász-Nagykun-Szolnok megyei és budapesti középiskolákban történtek, továbbá egy Tolna megyei általános iskolában is intézkedni kellett.

A történtek e négy esetben nem álltak meg iskolai szinten – rendőrségi ügy lett belőlük. Mint azt az ORFK tájékoztatásában írták, a feljelentések nyomán három esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt indult eljárás, egy esetben pedig polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt kezdeményeztek szintén szabálysértési eljárást. Ennél közelebbi információkat az esetekről azonban nem írtak, így nem tudni, egészen pontosan milyen eszközöket találtak a tanulóknál.

A nyáron bejelentett és az új tanévvel életbe léptetett korlátozások korszakhatárt jelentenek az iskolákban. A mobiltelefonok a használatukban korlátozott tárgyak közé kerültek; a tiltott tárgyak körébe a „közbiztonságra különösen veszélyes” eszközöket sorolták. Ezeket egy 2003-as kormányrendelet összesíti. Ebbe a körbe tartoznak egyebek mellett a 8 centimétert meghaladó szúró- vagy vágóeszközök, a dobócsillagok, a rugós kés, de a gyermekek zsebében olykor előforduló parittya vagy csúzli is. Emellett ólmosbotot, boxert, láncos botot, gázsprayt vagy éppen a lőfegyverutánzatokat és álkulcsokat is tilos bevinni az iskolákba. A rendelettervezet ezeket a tiltásokat az erőszakos cselekmények megelőzésével, a tanulók testi, lelki egészségének megóvásával indokolta. Felkerültek továbbá a tiltólistára olyan evidenciának tartott szerek is, mint az alkohol és a kábítószer, de fontos változás, hogy immár az energiaitalok is ebbe a körbe tartoznak.

A rendelet egyebek mellett azért kapott kritikákat, mert némely szakértő szerint újabb terhet rakott a pedagógusok nyakába azzal, hogy nekik kell ellenőrizni, vannak-e a tanulóknál tiltottnak számító eszközök. (Arra különben a rendőrség is felhívta a figyelmet, hogy az iskolaőr nem jogosult ezeket ellenőrizni.) Ugyanakkor olyan vélemény is eljutott hozzánk, hogy immár jogszabály ruházza fel a tanárokat arra, hogy kipakoltassák a renitens diákok táskáját, ha esetleg tiltott eszközt sejtenek náluk. A rendelet szerint előbb fel kell szólítani a tanulót annak igazolására, hogy nincs a birtokában tiltott tárgy. Emellett értesítenie kell az iskolaőrt – akit a rendelet „nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személy”-nek nevez –, a rendőrséget és a tanuló szüleit. A rendőrség közléséből kiderült: ha valakinél tiltott eszközt találnak, azt viszont már az iskolaőr veszi el – már ha van iskolaőr az intézményben, mert azért nem mindenütt alkalmaznak ilyen „rendfenntartásában közreműködő személyt”.

A mobiltelefont nem tiltották ki, de a használatát korlátozták az általános és a középiskolákban egyaránt. A telefont és más hasonló, internetelérésre alkalmas eszközöket a diákoknak a tanórák kezdete előtt le kell adniuk, vagyis szünetekben sem lehet nyomkodni. A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a tanulási eredmények javulnak, egyúttal az új rend segíti a diákok társas kapcsolatainak fejlődését. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár azt mondta, az iskolák házirendje szabályozza, hogy milyen módon gyűjtik be az okoseszközöket, hol tárolják és a tanítási nap végén hogyan adják vissza a diákoknak. Az államtitkár a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: a végrehajtás területén a kormányzat nagy mozgásteret adott az iskolák vezetőségének. Vagyis az okoseszközök tárolásáról az iskoláknak kell gondoskodniuk.
Akadtak azonban a kormányzati véleményt nem osztó intézmények. Ezért váltották le a fővárosi Madách Imre gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, aki még a tanév kezdete előtt közölte, hogy az iskolában nem veszik el a készülékeket a diákoktól.

Radó Péter oktatáskutató szerint a kormány a mobiltelefonokat érintően értelmes, a nemzetközi fősodorhoz illeszkedő döntést akart hozni, ám a rendelkezéseit különösebb szakmai előkészítés és vita nélkül alkotta meg – írta a Portfolio.hu-nak írt vendégcikkében. A szerző felhívta a figyelmet: mind több kutatás igazolja, hogy a túlzott mobilhasználat elvonja a tanulók figyelmét, rontja az eredményeiket. Ezért Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Finnországban is korlátozták a mobiltelefonok iskolai használatát, van, ahol tanóra előtt szedik össze a tanulók kütyüjeit. Ám az okostelefonok használata segítheti is a tanulást, ezért szerinte egy okos rendszernek nem csupán tiltással kellett volna élnie. Véleménye szerint a Madách gimnázium igazgatójának lépése a rendszerrel szembeni ellenállás szimbólumává vált.