Volt olyan iskola, ahol a „hatósággal” fenyegették a diákokat az új szabályozásra hivatkozva

Volt olyan iskola, ahol a „hatósággal” fenyegették a diákokat az új szabályozásra hivatkozva

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrrel, pontosabban „a hatósággal” fenyegették több iskolában is a diákokat a nagy visszhangot keltő új szabályozással összefüggésben – aki nem tartja be a szabályokat, arra ez várhat. Több iskolában egyébként már elvették a mobilokat, volt azonban, ahol ehhez még nem érkeztek meg a megfelelő tárolódobozok. A Magyar Hangnak több szülő is beszámolt az első nap tapasztalatairól, általános iskolából ugyanúgy, mint gimnáziumból.

Egy neves dunántúli gimnáziumban az új szabályok ismertetésekor eléggé összemosták azt, hogy mi történik akkor, ha egy diáknál cigarettát vagy alkoholt találnak, esetleg megszegi a mobiltelefonok leadására vonatkozó előírásokat. Mindenesetre a fiatalok úgy értették, hogy a szabályok megszegése esetén nem a pedagógusok járnak el, hanem akár rendőrt is hívhatnak. Sőt, ha valakinél felmerül a gyanú, hogy tiltott vagy korlátozott tárgy van a birtokában, akkor átvizsgálhatják a táskáját is.

A nagy port kavart kormányrendelet valóban előírja a rendőr értesítését, azonban nem a ciginél, nem az alkoholnál és végképp nem a mobilnál, hanem az olyan tárgyak esetén, amelynek birtoklása eleve büntetendő. Ilyenek alapesetben a lőfegyverek, a robbanóanyagok és az élet kioltására alkalmas eszközök. Egyébként, ha felmerül, hogy egy diáknál más tiltott vagy úgynevezett használatában korlátozott tárgy van – ilyenek a 18 éven aluliaknak nem árulható termékek, mint a dohány és az alkohol, illetve utóbbira példa a mobil –, akkor a tanár felszólíthatja a tanulót a tárgy átadására, vagy annak igazolására, hogy nála nincs is ilyen. 

A rendőrökkel való riogatás nemcsak ebben a gimnáziumban, hanem egy megyeszékhelyi általános iskolában is felmerült. Mindez azt jelzi, hogy a rendelet valóban bonyolult, félreértésre is okot adhat, s a tanároknak nem volt elég idejük – vagy nem kaptak hozzá kellő segítséget –, hogy pontosan értelmezhessék, ami minden valószínűség szerint az alapfokú jogi képzettségnél talán még mélyebb ismereteket követelne.   

A mobiltelefonok elvételét és tárolását – a szülők beszámolói szerint – változatos módokon oldják meg. Van olyan gimnázium, ahol mindenkinek le kellett adni a készüléket, az egy osztályba járóké egy dobozba kerültek, majd azokat a tanári melletti egy kis helyiségbe zárták el. A nap végén kisebb tumultus alakult ki, mire mindenki visszakapta a sajátját, volt akinek erre félórát is várnia kellett. Egy általános iskolában elég egyelőre a saját zárható szekrénybe tenni a mobilokat reggel, igaz, egy ilyen bérléséért fizetni kell, évi csaknem tízezer forintot. Akinek nincs ilyen, ott a tanárok megoldják az őrzést. Egy fővárosi általános iskolából pedig arról számoltak be, hogy külön dobozokban lesznek majd a készülékek, ám azok egyelőre nem érkeztek meg, így addig a diákoknak a táskájukban kell tartani a mobilokat.