Alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítják a fegyveres akciót tervező fiatalok egyikét

Alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítják a fegyveres akciót tervező fiatalok egyikét

(Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztatást indítványoz az ügyészség az alkotmányos rend elleni szervezkedés ügyében egy férfi ellen, aki egyike az állítólag fegyveres akcióra készülő és ezért őrizetbe vett fiatalok egyikének.  

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint az őrizetbe vett férfi megalapozottan gyanúsítható az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. A nyomozás külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg. A férfit a rendőrség a Terrorelhárítási Központtal (TEK) közös, szakszerű művelet keretében fogta el – írták.

A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozza. A főügyészség szerint az elkövetés körülményeire figyelemmel mind a bizonyítás jogellenes befolyásolásának, mind a bűnismétlésnek a veszélye valós, így enyhébb kényszerintézkedés nem jöhet szóba. Hozzátették, hogy az ügyben több gyanúsított is van.

Mint ismeretes, az amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették a magyar hatóságokat egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról. Az amerikai titkosszolgálat operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, azt nem lehet tudni, ki lehetett a tervezett akció célpontja.

A hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt – fiúkat és lányokat is – vett őrizetbe egy budapesti, XVI. kerületi sörözőnél. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát” tervezték az akciót szervező fiatalok.  Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a hatóságok, csupán annyit írtak: „tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.

Az eddig föltártakról írt véleményünk itt olvasható.