Lázár János védelem alá helyezteti a Turul szobrot – Kovács Gergely: Biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani

Lázár János védelem alá helyezteti a Turul szobrot – Kovács Gergely: Biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani

Turul-szobor az Istenhegyi út és a Böszörményi út kereszteződésében. (Fotó: MTVA: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a vitatott XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését – közölte Facebook-oldalán. Lázár indoklása szerint az emlékmű „szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll”, ez pedig nem lehet ok rá, hogy „egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”. Neki pedig a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik feladata az értékek megóvása.

Kovács Gergely, a kutyapárt polgármestere az idei kampányban azt ígérte, hogy elbontatja a szobrot. Megválasztása után már azt mondta: ez nem lesz az első intézkedései között, mert nem akarja polgármesterségét azzal kezdeni, hogy utcai harcot vívnak Toroczkai Lászlóékkal, vagyis a Mi Hazánkkkal.

A szobor sorsáról azóta is vita forrása, Kovács szeptemberben azt írta ki a Facebookra, hogy „sok, úgy nagyjából 6 millió érdekes ötlet jött az elmúlt hónapokban azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kerületi turullal. De eddig ez a kedvenc: fizetne érte a MIÉP, hogy elvihesse.” A MIÉP elnökétől származó levél szerint a nemzeti radikális párt hajlandó akár fizetni is a szoborért, mivel azért annak idején az önkormányzat is fizetett. A párt felajánlotta, hogy a XII. kerületi képviselő-testület által megállapított, „méltányos és reális összegű megváltási díjat” adnának a turulért.

A szobor védelmében nemzeti radikális szervezetek tüntetést is szerveznek október 23-ra.

Kovács Gergely polgármester a Facebookon azt válaszolta Lázárnak: „Ez valami tévedés lehet, biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a ‘Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel’ című szoborpályázatot.” Ezen felül közölte még, „a kerületben egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték.”