Őrizetben a volt albán államfő

Őrizetben a volt albán államfő

Ilir Meta (Forrás: Ilir Meta Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénzmosás vádjával őrizetbe vették Albániában Ilir Meta volt államfőt – közölte pártja, a baloldali Szabadság Párt. Az 55 éves politikust Tiranában vették őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei – jelentette a helyi média. Helyi tévécsatornákon látni lehetett, amint a maszkot viselő nyomozók elvezették az autójától Metát, aki éppen sajtótájékoztatóra készült koszovói látogatása után. Tedi Blushi, a párt főtitkára „bűnöző emberrablásnak” nevezte a politikus előállítását.

Az 55 éves Ilir Meta 2017 és 2022 között volt elnöke Albániának, jelenleg pedig az ellenzéki Szabadságpártot vezeti, a szomszédos Koszovóból tért vissza a fővárosba, Tiranába, amikor a fekete maszkos rendőrök megállították autóját – írja a Reuters. A rendőrség tájékoztatása szerint Metát erőszakkal kellett elvinniük. A volt albán elnök ügyvédje politikai indíttatású lépésnek nevezte a letartóztatást.

„Metát passzív korrupcióval, vagyonnyilatkozat elmulasztásával és pénzmosással vádolják” – mondta Gjokutaj Genc ügyvéd, miután találkozott védencével. Meta egykori felesége, Monika Kryemadhi a Facebookon azt mondta, hogy hasonló hamis vádakat hoztak fel ellene is, és felszólították, hogy rendszeresen jelentkezzen a rendőrségen. A helyi média szerint két másik, Metához és Kryemadhihoz közel álló személyt is vád alá helyeztek.

Címkék: Albánia, Meta