Megválasztották az új új-zélandi miniszterelnököt, Chris Hipkinst

Megválasztották az új új-zélandi miniszterelnököt, Chris Hipkinst

Chris Hipkins miniszterelnöki beiktatásán Cindy Kiro főkormányzóval (középen) és Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettessel (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután az előző miniszterelnök Jacinda Ardern sokaknak meglepetést okozva lemondott, helyi idő szerint szerdán megválasztotta az új-zélandi parlament utódát, Chris Hipkinst. Hipkins megválasztása papírforma volt, hiszen a hétvégén már egyhangúan pártelnöknek választotta a kormányzó Munkáspárt (Ardern a pártelnöki posztjáról is lemondott).

Ardern kiégéssel magyarázta a lemondását, mint mondta, „egyszerűen kifogyott a tank”, és ezért nem indul újra a miniszterelnöki posztért az idén esedékes parlamenti választáson. Ugyanakkor az újraválasztásra jelenleg viszonylag kevés esélye is lenne, hiszen az ellenzéki konzervatív Nemzeti Párt vezeti a közvélemény-kutatásokat. Vagyis a mostani lemondásával hagyott egy kis időt Hipkinsnek, hogy felhozza a pártot a választás előtt.

Hipkins a covidjárvány alatt lett országosan ismert politikus, hiszen először egészségügyi miniszter lett, majd a covid elleni védekezést vezető miniszterré nevezték ki. Új-Zéland a legelsők között vezetett be határlezárásokat, és akár egyetlen fertőzött miatt is országos bezárkózást rendeltek el. Ez akkor hatékonynak bizonyult, de az emberek belefáradtak a bezártságba - ez pedig meglátszott Ardern népszerűségén.

A volt miniszterelnök sem hagy fel a politikával, utolsó munkanapján elmondta, hogy boldogan lesz „egyszerű, hátsó padban ülő képviselő, nővér és anya”.