A többség úgy látja, nem voltak félreérthetők Orbán Balázs vitatott mondatai

A többség úgy látja, nem voltak félreérthetők Orbán Balázs vitatott mondatai

Orbán Balázs politikai igazgató (Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberek 61 százaléka hallott arról, hogy Orbán Balázs egy beszélgetésben úgy fogalmazott: „Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. A Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készített reprezentatív kutatása szerint ezeket a mondatokat – amennyire lehet – igyekeztek elhallgatni a fideszesek elől: a kormánypárt szavazóinak ugyanis csak 44 százaléka hallott arról, hogy a politikai igazgató szerint Magyarország Ukrajna helyében nem védekeznie egy orosz katonai agresszióval szemben, 53 százalék viszont nem értesült Orbán Balázs szavairól (3 százaléknyian nem válaszoltak).

Mint kiderült, sokkal tájékozottabbak az ügyben a Tisza Párt szavazói, akiknek 95 százaléka hallott erről, a többi ellenzéki párt híveinek körében ez 85 százalék, a bizonytalanoknál pedig 49. A legtöbben a hatvan évnél idősebb korosztályból figyeltek fel Orbán Balázs szavaira. A megkérdezettek 49 százaléka nem tartja elfogadhatónak, további 9 százalék pedig inkább nem tartja elfogadhatónak a politikus gondolatait, vagyis összesen 58 százalék nem ért egyet a szavaival. Ezzel szemben csupán 5 százalék mondta elfogadhatónak, 4 százalék pedig inkább elfogadhatónak ezt a véleményt, miközben kiemelkedően magas, 34 százalék azok aránya, akik nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni a kutatóknak. 

A Fidesz szavazóinak jó részét is megzavarta a politikai igazgató nyilatkozata – áll a kutatásban.A megkérdezettek csupán 19 százaléka tartja elfogadhatónak a szavait, szemben 34 százalékkal, akik nem értenek egyet vele, 47 százalék ugyanakkor nem akart véleményt nyilvánítani. 

Más pártok hívei jóval határozottabbak: a Tisza szavazóinak 93, a többi párt híveinek 85 százaléka nem ért egyet a fent idézett mondatokkal. Az emberek 43 százaléka úgy vélekedik, hogy Orbán Balázsnak le kellene mondania a tisztségéről, 19 százalék szerint nem, de ebben a kérdésben is nagyon magas a nem válaszolók aránya. Leginkább a kormánypárti szavazók kerülik ezt a kérdést is, 47 százalékuk nem válaszolt, 11 százalékuk szerint ugyanakkor a politikai igazgatónak mennie kell. Ez az arány a tiszások körében 82, a többi ellenzéki körében pedig 75 százalék. 

A többség nem hisz abban, hogy Orbán Balázs nyilatkozatát csupán félreértették volna: 44 százalék szerint jól értették a szavait, 17 százalék beszél csak félreértésről. Ugyanakkor a kormánypártok szavazói esetében csaknem fordított az arány: náluk 16 százalék vélekedik úgy, hogy Orbán szerint nem kellene védekezni egy orosz támadás esetén.

Az emberek relatív többsége nem tudja eldönteni – írja a Népszava – , hogy vajon a politikai igazgató száján a kormánypárt véleménye csúszott ki véletlenül, vagy ez az ő egyéni véleménye; 39 százalék nem is válaszolt erre a kérdésre.Minden harmadik megkérdezett (35 százalék) ugyanakkor azt mondja, hogy Orbán Balázs a valódi kormányálláspontot hangoztatta, 27 százalék szerint ez csak egy politikusi megnyilvánulás volt.

A megkérdezettek 37 százalékának az a véleménye, hogy az ügy még nincs lezárva és fontos lenne tovább beszélni róla, ennél kevesebben vannak azok (26 százalék), akik szerint már tovább kellene lépni.

Címkék: Publicus, Orbn Balázs