Átlátszó: A korábban tervezett ár ötvenszereséért épül börtön Csengeren

Átlátszó: A korábban tervezett ár ötvenszereséért épül börtön Csengeren

Képünk illusztráció (Forrás: bv.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányközeli West Hungária Bau Kft. verseny nélkül nyerte el a csengeri börtön kivitelezését, miután az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága mentesítette a beruházást a közbeszerzés alól – tudta meg az Átlátszó. Az építkezés a szerződés szerint 50 milliárd forintba kerül majd, holott pár éve még csak 900 milliósra tervezték a beruházást.

Eredetileg Kunmadarason 1000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón 500-500 ember elhelyezésére szolgáló börtön építését tervezték. A kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a férőhelybővítési programot, és első körben 46 milliárd forintot szánt a célra. Bár ez összeg később megnőtt, végül egyetlen új börtön sem épült meg. Egyedül a román határhoz közeli Csenger maradt a listán, és úgy tűnik, itt hamarosan valóban lehet büntetés-végrehajtási intézet. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerződést kötött a WHB-val a csengeri börtön építésére.

Az 50 milliárd forintos megbízást a kormányközeli cég közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kapta meg. Ez pedig úgy történhetett, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága (a Nemzetbiztonsági Kabinet kérésére) 2022 februárjában mentesítette a közbeszerzés alól a projektet. Hogy miért kaphatott ez alól felmentést a csengeri börtön, nem tudni, ugyanis a határozatot zárt ülésen hozták meg, így annak jegyzőkönyve nem nyilvános.

Korábban egyébként kétszer is nekifutottak az eljárásnak, de mindkét alkalommal drágább ajánlatokat kaptak a becsült értéknél. 2018-ban még 3,9 milliárd forintot szántak a 4 darab 500 fős – köztük a csengeri – börtön megépítésére, de ennyiért senki sem vállalta a kivitelezést. Most a közzétett szerződés szerint egyetlen börtön fog 50 milliárd forintba kerülni. Vagyis a tervezett 900 millióhoz képest több mint ötvenszer drágább lesz a beruházás. A magas ár azonban nyilván nem jelentett gondot ebben az esetben, hiszen a nyertesnek látszólag senkivel sem kellett versenyezni a megbízásért, és előzetes kalkulációkról sem tudni.

És hogy miért épp a WHB részesül ekkora kegyben? Mint az Átlátszó megjegyzi: a cég egyrészt arról ismert, hogy többségi tulajdonosa, Paár Attila volt az, aki korábban megvásárolta a miniszterelnöki vő, Tiborcz István tulajdonrészét az Eliosban. A legfrissebb összeállítás szerint 49,1 milliárdos vagyonával Paár az ország 34. leggazdagabb embere. Másrészt a cég évek óta sorra nyeri az állami közbeszerzéseket.