Kövér László jogosan bírságolt

Kövér László jogosan bírságolt

Az Országgyűlés elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Kövér László házelnök jogosan szabott ki pénzbírságot azokra az országgyűlési képviselőkre, akik 2017. áprilisában megsértették a házszabályt – írja az MTI. A strasbourgi bíróság elutasította az ellenzéki képviselők beadványát.

Tíz ellenzéki képviselő a nemzeti felsőoktatási törvényt módosító javaslat miatt emelte fel a hangját. A képviselők A/4-es méretű táblákat mutattak fel, amelyeken a köztársasági elnöknek szóló üzenet volt. Tukacs István, Teleki László, Szakács László, Szabó Sándor és Józsa István 50 ezer forintos, Bangóné Borbély Ildikó, Heringes Anita, Korózs Lajos, Gőgös Zoltán és Horváth Imre 100 ezer forintos bírságot kapott. A szankcionált képviselők ezt nem érezték jogosnak, ezért éltek a jogorvoslat lehetőségével.

A bíróság a döntés indoklásában azt írja: az Országgyűlésről szóló 2012. évi törvény jogorvoslatot biztosított a házelnök döntésével szemben a mentelmi bizottság előtt, amelyet a kérelmezők igénybe vettek, megfelelők voltak az eljárási garanciák. A bíróság szerint a képviselők szándékosan döntöttek úgy, hogy engedély nélkül tartanak demonstrációt, megsértve ezzel az Országgyűlés belső szabályait. A bíróság szerint nem állapítható meg, hogy a szankcionálással a házelnök megsértette a képviselők véleménynyilvánítási szabadságához való jogát.

A tételek azóta viszont igencsak megugrottak. Az előző ciklusban Jakab Péter, a Jobbik egykori elnöke egyszer 4,4, majd 9,6 milliós büntetést kapott, idén októberben pedig a házelnök 14 millió forintos bírságot rótt ki azért, mert Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalásában árulónak nevezte Orbán Viktort és a kormányt.