Kiskapu az Airbnb-szabályozás tervezetében

Kiskapu az Airbnb-szabályozás tervezetében

A terézvárosi Airbnb-szavazásról szóló tájékoztató kiadvány (Fotó: Soproni Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Társadalmi egyeztetés céljából felkerült a kormány honlapjára az Airbnb szigorítását célzó jogszabálytervezet, amit október 29-ig lehet véleményezni. 

A tervezet egyik része, hogy 2025. január elseje és 2026. december 31-e között Budapesten nem vehető nyilvántartásba új magánszálláshely. Nyitottak viszont ebben egy hatalmas kiskaput, a javaslat szerint ugyanis mégis nyilvántartásba lehet venni új szálláshelyeket, ha a tulajdonos idén december 31-ig igényli azt. Ehhez a szolgáltatónak egy szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén be kell fejeznie az önértékelését – írta meg a Telex.

A másik módosítás szerint a magánszálláshelyek tételes átalányadója évi 38 ezer  400 forintról évi 150 ezer forintra nő azokon a településeken, ahol előző előtti évben legalább kétmillió vendégéjszakát töltöttek turisták és egyéb utazók. A többi településen marad a 38  ezer 400 forintos díj.

A Portfolio szerint ez a mostani adatok szerint egyelőre csak Budapestet érinti, ahol évente több mint tízmillió vendégéjszakát töltenek el. Második helyen Siófok áll 1,12 millió, harmadik helyen Hajdúszoboszló 1,11 millió, negyedik helyen Hévíz 1,07 millió vendégéjszakával.