Megszavazta az EP az új ukrajnai hitelt, a Fidesz és a Tisza Párt nem támogatta a javaslatot

Megszavazta az EP az új ukrajnai hitelt, a Fidesz és a Tisza Párt nem támogatta a javaslatot

Képünk csak illusztráció! Ukrán zászló az Európai Parlamentben (Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazta az Európai Parlament, hogy az EU Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyon jövőbeni hasznainak terhére legfeljebb 35 milliárd eurós hitelt adhat, amivel a korábbi kölcsönök terheit lehet kiváltani. Sem a Fidesz, sem a Tisza Párt EP-képviselői nem támogatták az előterjesztést, amit az EP 518 szavazattal, 56 ellenében és 61 tartózkodás mellett hagyott jóvá. 

A Hvg.hu cikke szerint ez a hitel az EU része a G7-ek tavaly júniusban elfogadott csomagjának, amelynek keretében 50 milliárd dollárig (kb. 45 milliárd euró) terjedő pénzügyi támogatást nyújtanak Ukrajnának. Az EU végső hozzájárulása ennél alacsonyabb is lehet, a többi G7-partner által nyújtott kölcsönök nagyságától függően.

A mostani döntés szerint az EU-ban található, befagyasztott orosz központi banki eszközökből származó jövőbeli bevételeket bocsátják Ukrajna rendelkezésére. Ez a pénz segít Ukrajnának az EU korábbi kölcsönének, valamint a többi G7-partner által nyújtott kölcsönök költségeinek fedezésében és a hiteltörlesztésben. Az új keretből származó összegeket 2025 végéig folyósítják. Oroszországnak meg kell fizetnie azért, hogy megtámadta az ukránokat és brutálisan lerombolta az ország infrastruktúráját, városait, falvait és otthonait. Ukrajna újjáépítésének terheit azok fogják viselni, akik felelősek a pusztításért, nevezetesen Oroszország” – mondta a Hvg.hu cikke szerint Karin Karlsbro svéd képviselő, a téma jelentéstevője. Az uniós kormányokból álló Tanács már megállapodott a javaslatban, és a parlamenti szavazás után írásbeli eljárással kívánja elfogadni a rendeletet. A rendelet az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő napon lép hatályba.

A szavazási jegyzőkönyv alapján a magyarok közül csak a két DK-s képviselő, Dobrev Klára és Molnár Csaba támogatta a javaslatot. A Tisza Párt hét képviselője közül hatan tartózkodtak, a hetedik, Magyar Péter neve nem szerepel a listán, vagyis nem szavazott. Csakúgy, mint az összes fideszes politikus, közülük egyik sem adott le szavazatot. A Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna pedig az előterjesztés ellen foglalt állást.

Ezért tartózkodott a Tisza

Magyar Péter a szavazás után közleményt adott ki, ebben arról írt, hogy annak ellenére, hogy határozottan elítélik az orosz agressziót és meggyőződésük, hogy az agresszornak meg kell fizetnie az okozott károkért és az ukrán népnek segítséget kell nyújtanunk, a parlamenti határozat bizonyos, a fegyverbeszerzésekre és szállításra vonatkozó pontjai miatt a Tisza Párt Delegációja az Európai Parlamentben a tartózkodás mellett döntött.

Hozzátette, hogy a szöveg minden aspektusát alaposan megvizsgálták. „A tartózkodás melletti döntés korántsem volt egyszerű, azonban az orosz lefoglalt vagyonból származó jövedelmek felhasználási módjára vonatkozó egyértelmű jelzések hiánya, amelyek az EU Ukrajna iránti támogatását irányítják a jövőben, arra a döntésre vezettek bennünket, hogy tartózkodjunk. A Tisza Delegáció úgy véli, hogy több forrást kellene szánni az ország jövőbeni újjáépítésére. A tartózkodás melletti döntésünk szorosan összefügg azzal a legfőbb törekvésünkkel is, hogy ne akadályozzuk az unió Ukrajna és népe megsegítésére, támogatására irányuló erőfeszítéseit” – fogalmazott.

Magyar Péter megjegyezte, hogy az európai parlamenti határozatok jelentős része „sajnos karácsonyfa szerűen épül fel. Sok olyan pontja van, amely jó szívvel támogatható és több olyan, amely kétségeket vet fel. Ilyen esetben egy felelős politikus csak a tartózkodás mellett dönthet. Ezen döntésünkről előzetesen tájékoztattuk az Európai Néppártot.”