Hódmezővásárhely megvenné a Wenckheim-kastélyt

Hódmezővásárhely megvenné a Wenckheim-kastélyt

A felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély az átadás napján, 2022. március 19-én. (MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pályázatot nyújt be a hódmezővásárhelyi önkormányzat a szabadkígyósi Wenckheim-kastély tulajdonjogának megszerzésére – döntött a város közgyűlése.

A testület ezzel megakadályozza, hogy egy újabb magyar kastélyt lopjanak el” – áll a városi önkormányzat által kedd délután kiadott közleményben, amely úgy fogalmaz: „Márki-Zay Péter polgármester szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a közvagyon ne kerüljön magánkézbe”. A hódmezővásárhelyi polgármester arra biztatta az összes önkormányzatot, hogy a nemzeti kincsek megmentése érdekében gondoskodjanak arról, hogy az „örökbefogadásra” ítélt kastélyok ne kerüljenek magánkézbe. Felidézte, hogy az értékesítésre kiírt kastélyok felújítására 24 milliárd forint uniós forrást használt fel a kormány.

A közleményből nem derült ki, hogy a kastély milyen áron és mikortól kerülhet a vásárhelyi közgyűlés tulajdonába. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875-1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. Annyit lehet tudni, hogy az épület műemléki helyreállítása 2019 és 2022 között történt meg a Nemzeti Kastélyprogram keretében, és hazai valamint uniós forrásból több mint 3,2 milliárd forintot költöttek rá. Márki-Zay a közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy „nem fogunk eladósodni, nem fogjuk túlvállalni magunkat, mert okosabbak vagyunk és nem lopunk”, illetve ennél jobb beruházást jelenleg nem tud elképzelni az önkormányzat számára, gazdasági szempontból is jó döntés a kastély örökbefogadása.