Kétszáz családért állt ki Pikó András

Kétszáz családért állt ki Pikó András

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Államosítottak több, korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant a józsefvárosi Diószegi Sámuel utcában. Az érintett épületekben 200 olyan család lakik, amely az önkormányzattól bérli a lakásokat. A lakóknak pedig menniük kell, mert az érintett területen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára épül egy újabb tömb.

Pikó András polgármester korábban azt mondta, hogy a kormány döntése szociális katasztrófát idézhet elő a kerületben. Az önkormányzat most felmérte, hogy hány család szeretne továbbra is ott élni, méghozzá önkormányzati lakás bérlőjeként. Kiderült, hogy az érintett családok fele maradna, a törvény értelmében pedig az önkormányzat feladata, hogy másik ingatlant ajánljon fel nekik, méghozzá 2026. január 31-ig.

A polgármester levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy nevezzen meg egy olyan felelőst az állam részéről, akivel egyeztetve tájékoztatást tudnak adni a családoknak. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a lakók számos kérdésére a válaszok nem önkormányzati szinten dőlnek el és az ő felelőssége, hogy erre felhívja a kormány figyelmét és kiharcolja, hogy legyen valaki, aki a kormány részéről garantálja, hogy az érintett családok válaszokat kapjanak.

„Az önkormányzat az ingatlanokért járó, a lakók elhelyezésének költségeit is tartalmazó jóvátételből akar lakásokat vásárolni az elhelyezésekhez” – írja Pikó Facebook-bejegyzésében.