Fertő tavi beruházás: a Greenpeace szerint 25 millió forintot kellene fizetnie ahhoz, hogy foglalkozzanak a beadványával

Fertő tavi beruházás: a Greenpeace szerint 25 millió forintot kellene fizetnie ahhoz, hogy foglalkozzanak a beadványával

Munkagépek a Fertő tó partján (Forrás: Brenner Koloman Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A több mint 45 milliárd forint értékű, Fertő-Hanság Nemzeti Parkba tervezett luxusberuházásra kiírt közbeszerzési eljárást a múlt héten támadta meg a Greenpeace Magyarország. A most kézhez kapott válasz szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság akkor foglalkozik az üggyel, ha a civilszervezet 5 napon belül 25 millió forintot fizet be eljárási díj jogcímen. 

A Greenpeace nyilatkozata szerint ők kis összegű magánadományokból működnek, így esélytelennek látják, hogy 5 nap alatt ennyi pénzt előteremtsenek. 

A jelenlegi szabályozás értelmében, ha valaki meg akar támadni egy közbeszerzést, akkor igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek összege a jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb 25 millió forint lehet. A Greenpeace szerint az eljárási díjakról szóló rendeletet éppen azért módosították 2015-ben, hogy az irreálisan magasra emelt díjakkal távol tartsák azokat, akik a nagyobb beruházások ellen jogorvoslattal kívánnak élni.

A nyilatkozat megjelenése után reagált a Közbeszerzési Döntőbizottság: álláspontjuk szerint a Greenpeace beadványa jogilag hibás, mert a hatóságuknak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás. A kérelem szerintük formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek.  

A 25 millió forintos igazgatási szolgáltatási díjról pedig azt közölték: a vonatkozó rendelet 2015-ös módosításakor nem megemelték, hanem a felére csökkentették a díjakat, éppen annak érdekében, hogy szélesebb körben legyen lehetőség jogorvoslati panasszal élni. Azt is hozzátették, hogy abban az esetben, ha egy kérelemnek helyt ad a Döntőbizottság, akkor a kérelmező minden esetben visszakapja a befizetett eljárási díjat – követelésről tehát szó sincs. 

A Greenpeace Magyarország azért támadta meg a közbeszerzési kiírást, mert az a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. A közbeszerzési kiírásban megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek – írja a szervezet.

– 45 milliárd adófizetői forintot akar elkölteni a magyar állam arra, hogy tönkretegye a gondjára bízott nemzeti parkunkat. Minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ez a beruházás alapjaiban veszélyezteti a Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeit. Az állam pedig nemhogy megvédené a rá bízott közös kincsünket, de ő maga a beruházó. Nem csoda, ha Orbán Viktor miniszterelnök arra se veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon az aggályainkra, Áder János köztársasági elnök pedig egy interjúban nem is kommentálta a Fertő ügyét arra hivatkozva, hogy „kevésbé ismeri” a beruházás részleteit – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi kampányának vezetője.

Mint arról korábban írtunk, a gigaberuházás első fázisa, a part átalakítása lassan a végére ér, most a másodikra, az építkezésekre kéne kivitelezőt találni. November végén gyorsított eljárásban írtak ki egy tendert erre vonatkozóan, amelyet azzal indokoltak, hogyha egy kicsit is szünetel az építkezés, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja” a Natura 2000 besorolású területet. Végül december végén írták ki újra a közbeszerzési pályázatot, amelyet megtámadott a Greenpeace.