Újraindítanák a gigaberuházást, kiírták a tendert a Fertő tóra

Újraindítanák a gigaberuházást, kiírták a tendert a Fertő tóra

Munkagépek a Fertő tó partján (Forrás: Brenner Koloman Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár december 10-én visszavonták a Fertő-tavi gigaberuházásra kiírt gyorsított közbeszerzést, most újra kiírták a tendert, csak ezúttal nem gyorsított, hanem egyszerű nyílt közbeszerzési eljárásban – vette észre a Napi.hu.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) kiírása szerint a második ütemben két motelt, egy látogatóközpontot étteremmel, egy 682 négyzetméter hasznos alapterületű vízisport épületet és két óriásmedencét kell építeni utakkal, hidakkal együtt. A kivitelezési idő 36 hónap, az ajánlattételi határidő 2022. január 20-a.

2019-ben derült ki, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson. Hiába tiltakoztak a védett területeken és a nemzeti park területén zajló luxusberuházás miatt a helyiek, a környezetvédők, valamint az Európai Unió és az UNESCO, a tiltakozást semmibe véve tavaly el is kezdték a beruházást. 

A „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, letarolták a nádast, és lebontatták az ikonikus cölöpházakat, november elején pedig videón láthattuk, hogy gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt – írta korábban az Átlátszó oknyomozó portál.

Az SFTFN egyébként december elején még azzal indokolta a második fázisra kiírt – majd visszavont – gyorsított eljárás szükségességét, hogy ha egy kicsit is szünetel az építkezés, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja” a Natura 2000 besorolású területet.