A bíróság is úgy döntött, hogy nem maradhat szekszárdi polgármester Ács Rezső

A bíróság is úgy döntött, hogy nem maradhat szekszárdi polgármester Ács Rezső

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszél a városban tavaly október 9-i gázrobbanásban megsérült társasház károsultjainak gyûjtött több mint félmillió forint pénzadomány átadásán Szekszárdon 2020. január 21-én. Az adományt a szekszárdi Szent Erzsébet Caritas Alapítvány gyûjtötte. A robbanás a Herman Ottó utca egyik többszintes társasházának második emeleti lakásában történt, amelynek következtében az épület több lakása lakhatatlanná vált (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon, nem jogerősen elutasította Ács Rezső beadványát a Pécsi Törvényszék, így nem helyezték vissza a szekszárdi polgármesteri székbe – írta meg a Szabad Pécs.

Amint arról lapunk is írt, május végén a helyi ellenzék és a helyi Fidesz összefogásával a szekszárdi közgyűlés felmentette a Tolnai megyeszékhely fideszes polgármesterét, összeférhetetlenség miatt. A döntés után a fideszes polgármester jogi útra terelte az ügyet, így a szekszárdi önkormányzat tagjai sokáig nem tudták, hogy az általuk visszahívott polgármester hivatalban van vagy sem. Végül a kormányhivatal megállította az újbóli próbálkozást, így ki lehetett mondani nemrég, hogy a 2019 őszén megválasztott Ács Rezső nem polgármester többé.

Ács Rezsőnek azonban volt még egy dobása, mivel közigazgatási bíróságon is megtámadta a döntést. Egyetlen tárgyalási nap után a Pécsi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma határozatot is hirdetett és elutasították keresetét. Ács szerint jogszerűtlen a menesztése, mert való igaz, hogy vállalt a polgármestersége mellett másik tisztséget, egy vízműcég tanácsadó testületének az elnöki posztját amiért kapott is javadalmazást (ez összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel), de erről a javadalmazásáról lemondott. Méghozzá aznap, amikor menesztette a testület. Tehát május 25-én írt egy levelet az őt megbízással foglalkoztató cégnek, hogy lemond az aktuális, folyó hónapra járó díjáról.  

A bíróság szerint viszont Ács Rezső volt az, aki éveket késett, ugyanis neki már a 2021. májusi módosítás után – ami (pár kivételt kivéve) megtiltotta a polgármesterek másfajta jövedelemszerzését – 30 napon belül kellett volna intézkednie az összeférhetetlenség megszüntetéséről. Ács Rezsőt Schiffer András védte, a bíróság döntése elsőfokú, nem jogerős, az ellen az írásba foglalt határozat kézbesítésétől számított 8 napon belül lehet fellebbezéssel élni. Szekszárdnak tehát továbbra sincs polgármestere, az alpolgármester vezeti a várost és több mint valószínű, hogy ez a jövőre esedékes választásokig így is marad.