Döntött a kormányhivatal: távoznia kell Szekszárd polgármesterének

Döntött a kormányhivatal: távoznia kell Szekszárd polgármesterének

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszél a városban tavaly október 9-i gázrobbanásban megsérült társasház károsultjainak gyűjtött több mint félmillió forint pénzadomány átadásán Szekszárdon 2020. január 21-én. (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal nem talált hibát a május 25-én hozott közgyűlési határozatban, így Ács Rezső polgármesteri tisztsége az összeférhetetlenségi ok megállapítását követő napon, azaz 2023. május 26. napján megszűnt – nyilatkozta lapunknak Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője, önkormányzati frakcióvezetője. A politikus azt is elmondta, Ács Rezső törvényi jogával élve egyszer felfüggesztette a döntés végrehajtását. A június 9-án tartott újabb közgyűlésen a képviselők megerősítették korábbi döntésüket, amelyet ismét fel akart függeszteni a polgármester. Ez azonban a Tolna Vármegyei Kormányhivatal határozata értelmében lehetetlen, mert a törvény ugyanazon ügyben csak egy alkalommal teszi lehetővé a polgármester számára, hogy kezdeményezze az újbóli tárgyalást. 

Kérdésünkre Bomba Gábor elmondta, Ács Rezső az ügyben bírósághoz fordult, az erre irányuló keresetet az önkormányzat megkapta. Amint arról lapunk is írt, halasztás után a Pécsi Törvényszéken július ötödikén kerül majd sor a tárgyalásra, addig biztosan érvényben marad a jelenlegi határozat. Eközben az ATV is megkérdezte a kormányhivatalt, amely megerősítette, hogy jogosnak tartja a szekszárdi közgyűlés azon határozatát, amellyel menesztették a város polgármesterét. Így mostantól Ács Rezső csak civilként léphet be az önkormányzat épületébe, az irodáját ki kell ürítenie, hivatali telefonját és autóját is vissza kell adnia, továbbá mostantól fizetést sem kap.

Lapunk is írt arról, hogy Ács Rezsőt a szekszárdi közgyűlés ellenzéke a fideszes képviselőkkel összefogva állítaná fel a polgármesteri székből. Május végén a helyi képviselő-testület zárt ülésen mondta ki Ács Rezső összeférhetetlenségét, miután a leadott vagyonnyilatkozata szerint a polgármesteri tisztsége mellett van más rendszeres havi jövedelme, ez azonban törvénybe ütközik. Ennek alapján állapította meg a közgyűlés a városvezető összeférhetetlenséget. A megromlott egészségi állapotú polgármester azonban a közösségi oldalán bejelentette, hogy megtámadja a döntést, és bírósághoz fordul. Ács Rezső a testület döntését követően továbbra is bejárt a hivatalába, és polgármesternek tekintette magát. 

A menesztett polgármester egyébként három éve küzd egy súlyos betegséggel, az ataxiával, emiatt bizonytalanabbá vált a mozgása, és nehezebben kommunikál. A betegsége ellenére a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések. Mostanra már a helyi fideszesek is szembefordultak vele, a Tolna megyei székhely néhány héttel ezelőtti közgyűlésének egyéb, a polgármestert érintő döntéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

 

Címkék: Szekszárd, Ács Rezső