„A felnőtteknek olyan országot kell teremteniük, ahol minden gyermek vágya teljesülhet”

„A felnőtteknek olyan országot kell teremteniük, ahol minden gyermek vágya teljesülhet”

Gyermeklovagoltatás a Barango-LÓ nevű gyereknapi rendezvényen a Mátai Ménesben Hortobágyon 2021. május 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi gyermeknap alkalmából cukiskodó bejegyzésekkel vagy a legfiatalabbak jövőjét komolyabban taglaló bejelentkezésekkel ünnepeltek a politikusok. Gyermeknapi különkiadással jelentkezett például a Kormányinfó, számos kormánytag válaszolt egy-egy, gyermekek által feltett kérdésre, többek között Orbán Viktor is. A miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban elárulta, hogy az iskolában kapott már beírást, sőt igazgatóit is. – Előfordult velem is, hogy piros tollal beírt igazgatói figyelmeztetést kaptam – magyarázta a miniszterelnök. Mint hozzátette, erre egyáltalán nem büszke.

– Ma van a nemzetközi gyermeknap. Amikor a hazánkért, a jövőnkért aggódunk, akkor nagyon sokan leginkább a saját gyermekeinkért aggódunk – írja Karácsony Gergely a Facebookon. Mint hozzáteszi,  jelentős mértékben az apaként is érzett felelősség vitte őt a politikába, bő tíz évvel ezelőtt. A bejegyzésben közölt fotója is akkor készült.

„Sajnos az elmúlt bő évtized a legkevésbé sem szólt a gyerekekről, a jövő generációiról. Ma Magyarország egy jövőtlen ország, mert a hatalom – legyen szó a klímaváltozásról vagy az oktatásról – nem érti a jövő kihívásait. És bármit is állít magáról, a családpolitikája is sikertelen, ma a gyerekek jelentik a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportot, hiszen a gyermekes családokban élnek a legtöbben szegénységben.

Végezetül a főpolgármester (egyben az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje) arról ír, hogy jóvá kell tenni a gyermekeknek, a jövő generációknak okozott károkat. „A családi pótlék megduplázásával és más célzott intézkedésekkel fel kell számolni a gyermekszegénységet, jövőbarát zöld és a tudást becsülő politikával vissza kell adnunk a gyermekeink jövőjét” – zárja bejegyzését.

Gyurcsány Ferenc – aki az elmúlt napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Orbán gyurcsányozós posztja alatt beszólt a miniszterelnöknek –, a DK elnöke is posztolt Facebook-oldalán. Két kisebbik fiáról osztott meg egy fényképet, hozzátéve, „van meg két nagyobb fiú, meg egy nagylány. De gyereknapon is lehetetlen ma már együtt egy helyen fotózni őket. Felnőttek.” Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelöltje arról írt, hogy a 32, 31, 25 és a 24 éves is gyerek, nem csak a 6 éves.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje is „boldog gyereknapot kívánt minden lurkónak”, illetve egy külön posztban emlékeztetett arra, hogy ma van a magyar hősök napja is, ezért a Bükkben gyújtott gyertyát mindazok emlékére, akik ezeréves történelmünk során életüket adták a hazáért.

LMP: Minden család fontos, és minden gyermek egyformán számít

A jövőt a gyermekek jelentik, ezért az ő érdekükben kell döntéseket hozni – ezt már az LMP társelnöke mondta budapesti sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté szerint a felnőtteknek olyan országot kell teremteniük, ahol minden gyermek vágya teljesülhet, ám ehhez sokféle intézkedés kell. Elsőként az esélyteremtő oktatást emelte ki, amelyben – mit fogalmazott – nem számít, ki milyen családból jön, és amelytől mindenki megkapja azokat a készségeket, amelyekkel a változó világban érvényesülhet. Ehhez a magyar oktatási intézményeket kell támogatni, nem pedig a Fudan Egyetemet, és nem a külföldi, hanem magyar érdekeket kell képviselni – mondta.

Hozzátette, hogy az élhető környezethez a klímaváltozásra való felkészülés is hozzátartozik, csakúgy, mint a közösségi közlekedés támogatása, a sétálóövezeteket kialakítása, a dugódíj bevezetése, vagy a pályakezdők segítése bérlakások építésével, szociális lakásügynökséggel.

A politikus szerint a Fidesz mindezzel ellentétesen cselekszik, és csak a kiváltságosoknak segít. Kanász-Nagy Máté szerint olyan kormányra van szükség, amely nem kevesek érdekét képviseli, és „alapelvvé kell tenni”, hogy minden család fontos, és minden gyermek egyformán számít.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint is egy nemzet jövőjét a gyermekek jelentik. Újbuda országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: édesapaként, férjként, politikusként és kormánypárti frakcióvezetőként minden erejével arra törekszik, hogy a legfiatalabb nemzedék biztonságban és nyugalomban élhessen.

Szerinte az elmúlt 10 évben a kormány világszinten is egyedülálló családtámogatási rendszerének köszönhetően lehetővé vált, hogy a családok megerősödjenek, és így stabil környezetben élhessenek a magyar gyermekek.

Az otthonok támogatása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalok nevelésére is – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra: a 21. század folyamatosan bővülő ismeretei mellett a gyermekek akkor válhatnak igazán kiegyensúlyozott felnőtté, ha nemcsak tudásuk gyarapszik, de érzelmileg is fejlődhetnek. Ez a szülők és az oktató-nevelő intézmények együttműködésével valósulhat meg.