A Fidesz most sem enged ellenzéki jelöltet a Médiatanácsba

A Fidesz most sem enged ellenzéki jelöltet a Médiatanácsba

NMHH (Forrás: NMHH Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai nem vesznek részt a további jelölési folyamatban, miután a keddi ülésen kiderült: a Fidesz továbbra sem hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani – írta a jobbikos Brenner Koloman, a bizottság ellenzéki alelnöke, az MSZP-s Gurmai Zita, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio közös közleményében. 

Az ülésre azért került sor, mert az elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választani az Országgyűlésnek.

Mint ismeretes, 2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete. Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személy jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni – fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, a keddi ülést megfelelő előkészítés nélkül hívta össze a bizottság fideszes elnöke, Halász János. Az ellenzéki tagok ugyanazt a személyt, Dr. Silhavy Mátét javasolták és támogatták a szavazáson, a fideszesek viszont nem támogatták. 

A Fidesz nem is állított jelöltet, ezért a bizottságot ismételten összehívják azért, hogy már kétharmaddal is lehessen tagot jelölni. 

– Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak – zárul a közlemény.