A Fidesz szekszárdi frakcióvezetője szerint „Zaják már mindent akar”

A Fidesz szekszárdi frakcióvezetője szerint „Zaják már mindent akar”

Zaják Rita (Fotó: Zaják Rita / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hangfelvétel szerint a szekszárdi ellenzéki Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakciót elhagyó Zaják Rita önkormányzati képviselő alpolgármesteri posztot kért a Fidesztől. A felvétel a szekszárdi közgyűlés múlt pénteki ülésén készült, az élő közvetítésből származik, ugyanis Ács Rezső fideszes polgármester a szünetben bekapcsolva felejtette a mikrofonját.

A videórészletet Bomba Gábor ÉSZ-frakcióvezető osztotta meg hétfő este a Facebook-oldalán

Az egyik napirendi pontnál, amely arról szólt, hogy gazdaságossági indokokra hivatkozva felülvizsgálják, vagyis leváltják az önkormányzati gazdasági cégek felügyelőbizottságában ülő ÉSZ-es tagokat, és helyükre fideszeseket neveznek ki, a Fidesz a szavazás előtt szünetet kért. Ács Rezső és Máté Péter Fidesz-frakcióvezető között az alábbi beszélgetés zajlott le. Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője: „Zaják meg már mindent akar. Nem tudom. Hogyha alpolgármester akar lenni, akkor legyen alpolgármester, de nem a Gyurkovics helyett, hanem mellette. Tök mindegy, hogy tanácsnok vagy alpolgármester.”

Erre pedig Ács Rezső így válaszolt: „De a közgyűlésnek meg kell szavaznia, de a Polli mondta, hogy nem.” Máté Péter: „Akkor majd megbeszéljük vele, jó?”

„Szóval, kedves szekszárdiak, ez lesz a következő lépés. Miután kiszervezték Zaják Ritát és ezzel megszerezték a közgyűlési többséget, együttes erővel módosították az SZMSZ-t, a bizottságoktól elvéve a polgármester kezébe adták a fontos döntési jogokat, visszahívták az ÉSZ-es bizottsági tagokat és a helyükre fideszeseket ültettek, majd pénteken megszavazták, hogy a felügyelőbizottsági tagságokat is elveszik tőlünk és fideszeseknek adják, ez lenne a következő előterjesztés, hogy Zaják Rita követelésének eleget téve alpolgármester legyen. Ez a pozíció még fontosabbá fog válni, amikor a nagybeteg polgármester – akiről Máté Péter a 24.hu-nak is elismerte, hogy gyógyíthatatlan beteg – már be se tud járni a hivatalba, és helyette az alpolgármester fog mindent aláírni” – írta Bomba Gábor. Bomba Gábor azt is hangsúlyozta, hogy a szekszárdiaknak egyáltalán nem mindegy az az évi plusz tíz millió forint, amibe az új, plusz alpolgármester kerülne.

Ismert, a párbeszédes Zaják Rita márciusban lépett ki a helyi ellenzéket tömörítő Éljen Szekszárd frakcióból, amivel elolvadt a szövetség egyfős közgyűlési többsége. A történtek előzménye, hogy Ács Rezső polgármester előbb tanácsnoknak nevezte ki Zaják Ritát, majd alpolgármestert akart belőle csinálni, de ezt sem a Fidesz, sem az ÉSZ frakció nem támogatta.

Az emlegetett Polli Csillagné Szánthó Polixéna, fideszes képviselő, akivel régi vitája van Zaják Ritának Bomba Gábor szerint  Gyurkovics pedig Gyurkovics János fideszes alpolgármester, Bomba szerint az ő kinevezését az ÉSZ-frakció is megszavazta, de Zaják Rita nem akarta, mert alkalmatlannak tartotta.

„Az Éljen Szekszárd Egyesület ezennel visszahívja a listán elnyert önkormányzati képviselőségből, tekintettel arra, hogy a városlakók egyetlen körzetben sem szavaztak neki bizalmat, és képviselőségét kizárólag az ÉSZ-re leadott szavazatoknak köszönheti. A tagság, az elnökség, valamint a 2019-es önkormányzati választáson indult ÉSZ-es képviselők nevében felkérjük, hogy adja be az Éljen Szekszárd Egyesület listájáról, a szekszárdi lakosságtól kapott önkormányzati képviselői mandátumáról való lemondását 2021. november 11. dátummal” – írta Bomba Gábor.

Bomba Gábor posztja szerint egyébként Zajákot kizárták a Párbeszédből, a legutóbbi hír ezzel kapcsolatban még csak arról szólt, hogy elkezdődött a kizárásáról való tárgyalás.

Egy hete egyébként az ÉSZ azt kérte Ács Rezső polgármestertől, hogy betegsége miatt kérjen bizalmi szavazást magáról a szekszárdiaktól. „Bár, ahogy egy éve is, most is a lehetőségekhez képest jó egészséget és hosszú életet kívánunk a polgármester úr számára, ki kell mondani: nincs már valódi vezetője a városnak. A közgyűléseken polgármester úr beszéde sokszor érthetetlen, lassú, mozgása koordinálatlan. A legutóbbi közgyűlésen is csak a napirendek közel egyharmadáig vezette az ülést, de addig is gyakran a szereptévesztésben lévő jegyző válaszolt helyette a feltett kérdésekre” – indokolták akkor lépésüket.