A Fudan Egyetem fenntartására létrehozott alapítvány újabb főigazgatót kapott

A Fudan Egyetem fenntartására létrehozott alapítvány újabb főigazgatót kapott

A Fudan Egyetem kampuszának kiszemelt helyszín (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy éven belül a harmadik főigazgatót nevezték ki a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány élére, amelyet a kínai Fudan Egyetem egyelőre nem is létező budapesti kampuszának fenntartására hoztak létre még 2021-ben – írja  a Hvg.hu.

A cégbíróságra december 22-én leadott, január 8-án jogerőre emelkedett változásbejegyzési kérelem szerint az eddigi főigazgató, a sinológus Szilas Cecília nemcsak ebből a vezető pozíciójából távozott, hanem a kuratóriumi tagsága is megszűnt az alapítványnál. Szilas 2021 nyara, az alapítvány létrehozása óta ott van a Fudant működtetni hivatott szervezetben. Korábban, 2014-2017 között pekingi nagykövet volt, idő előtt hívták vissza, hogy a helyét Pesti Imre fideszes képviselő fia vehesse át. 2021-ben miniszterelnöki tanácsadó lett, a következő évben azzal került be a hírekbe, hogy a Pegasus kémszoftver egyik célpontja lehetett.

Szilast a kuratóriumban és a főigazgatói poszton is az Harsányi Péter váltja, aki a Fudan Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját betöltő Csák János kulturális és innovációs miniszter politikai tanácsadója. Korábban, 2019-2022 között a Növekedés.hu gazdasági hírportál szerzője és kutatási igazgatója volt, a Hvg.hu szerint sem az egyetemi szférához, sem a felsőoktatási intézmény-üzemeltetéshez, sőt, igazából Kínához sincs köze. Mivel a Fudan-beruházás évek óta áll, ez tulajdonképpen nem is számít sokat.