Hét év börtönt kértek a NAV egykori főigazgatójára

Hét év börtönt kértek a NAV egykori főigazgatójára

A Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi székháza a VIII. kerületben, a Könyves Kálmán körúton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába futott be kifejezetten ígéretes adóhivatali karriert Cz. Attila, a nyomozó hatóság szerint bűnöző életmódot folytatott. Információink szerint Cz. – akit a Simicska–Orbán-háború idején, Vida Ildikó távozásakor lehetséges NAV-elnökként emlegetett a sajtó – hamarosan vádlottként áll bíróság elé. Értesülésünket megerősítette az Egri Törvényszék.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakfőigazgatója volt Cz. Attila, korábban pedig a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóságát vezette. Egy időben – 2015-ben – arról írt a sajtó, hogy a Simicska Lajos kormányközeli nagyvállalkozó környezetébe sorolt, az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó távozása esetén Cz. kerülhet a NAV élére (a távozott Vida utódja végül Tállai András kormánypárti országgyűlési képviselő lett). Már a NAV-os főigazgatói időszakában arról értesültünk, hogy Cz. korrupciós ügybe keveredhetett, és hogy előzetes letartóztatásba is kerülhetett. 2021-ben ezért kerestük meg a NAV-ot arról érdeklődve, hogy a férfi még az adóhatóság állományához tartozik-e, tudnak-e vele összefüggésben hivatali vesztegetés gyanújáról, illetve hogy vannak-e az eljárásnak más adóhatósági érintettjei. Akkor kérdéseinkkel a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányítottak bennünket – ezzel lényegében elismerve az ügy létezését.

A KNYF lapunkkal akkor tudatta: vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt 2020-ban indult eljárás. Ennek lényege, hogy egy felszámolás alá került cég működésében érdekelt vállalkozó 2020 áprilisában felkereste a NAV-központban felső vezetőként dolgozó bizalmasát, és közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezéséhez. Azt akarták elérni, hogy az eljárás ne fedjen fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek az adott vállalkozáson túlmenően annak partnercégeit is érintik. A felső vezető azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy a cég rendezze adótartozását, majd az adóeljárást folytató adóhatóságnál a vezető pozícióját felhasználva elérte, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását. A vállalkozó a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV-vezetőnek. Az egykori szépreményű NAV-főigazgató, Cz. Attila és feltételezett vesztegetője is előzetes letartóztatásba került.

A KNYF akkor még három gyanúsítottról számolt be lapunknak. A nyomozás előrehaladtával azonban bővült a feltételezett elkövetők köre – az ügynek már öt vádlottja van –, és nem egyedi esetről lehet szó. A vád ugyanis már bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása. Mint lapunk megtudta, a Cz. Attilát elsőrendű vádlottként érintő ügyben az Egri Törvényszéken fognak ítélkezni. Hoszné Nagy Tímea, a törvényszék szóvivője érdeklődésünkre közölte: az ügyészség Cz. Attilának 7 év börtönt és 8 millió forintos pénzbüntetést ajánl beismerés esetére, továbbá örökre eltiltaná a közszolgálati jogviszony gyakorlásától. A másodrendű vádlottnak 4 év börtönt és 35 milliós pénzbüntetést helyeztek kilátásba. A harmadrendű vádlott is egykori NAV-os lehet, mivel az ő esetében is kérte a KNYF a közszolgálati jogviszonytól való eltiltást. Az ügyben áprilisban tartják majd az első tárgyalást.

Nem először fordul elő, hogy NAV-osok kerülnek a vádlottak padjára. Hajdú-Bihar megyéből éppen az Észak-alföldi Regionális Igazgatóság két volt vezetője – közte az egykori igazgatóhelyettes és a felderítésiosztály-vezető –, illetve egy nyomozó egy magas rangú debreceni ügyésszel, jó nevű ügyvédekkel és alvilági alakokkal összejátszva árult védettséget és nyomozati információkat az ügyészség szerint (a vádlottak mindent tagadnak). Mint korábbi cikkünkben bemutattuk, a Győri Törvényszékre áthelyezett ügy a debreceni alvilág működésébe enged betekintést.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/13. számában jelent meg március 28-án.