A járvány közepén hallgattak ki rongálás miatt pártaktivistákat

A járvány közepén hallgattak ki rongálás miatt pártaktivistákat

Momentumos molinó mögött vonulnak az MTVA-székházhoz 2018. december 16-án (Fotó: Varga Máté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum aktivistái 2019. január 21-én egy festékfújós akcióval fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy az ügyészség eljárást indított az MTVA székházában jogszerűen tartózkodó országgyűlési képviselők ellen. A tiltakozás jeleként olyan, a kormányt érintő ügyeket festettek fel a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületének bejárata elé, amelyek vizsgálatával az ügyészség egyáltalán nem foglalkozott – olvasható a Momentum közleményében.

A dokumentum szerint azóta azonban a lemosható festékkel történő politikai véleménynyilvánítás bűnüggyé vált. „Aktivistáinkat csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással vádolják. A kár alapja a takarítási költség, a maximális büntetési tétel pedig 3 év.” 

Az érintettek panaszt tettek a gyanúsítás ellen a nyomozást elrendelő ügyésznél, mivel az ügyészség a kárt nem tudja igazolni, csak egy belső levelet tudnak mutatni, amiben az a kifejezés szerepel: „az FKF estében 210 068 forint, míg a Városüzemeltetési kft esetében 185 000 forint többletköltség merült fel”.

– Ettől függetlenül 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány közepén berendelték őket személyes kihallgatásra és rabosításra – mindezt úgy, hogy a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nincsenek kihallgatások, a bíróságok pedig ügyeket zárnak le, mert jelenleg nincs lehetőségük tanúmeghallgatásra – folytatódik a közlemény.

A párt tájékoztatása szerint az aktivisták képpel tudják bizonyítani, hogy a kihallgatást és rabosítást végző rendőrön nem volt sem maszk, sem kesztyű (csak a festékes ujjlenyomatvételnél), és kézfertőtlenítő sem volt sehol. 

A  Momentum forrásai szerint a fertőzésveszély miatt a büntetés-végrehajtásnál már megtiltották az ujjlenyomatvételt, a rendőrség is ehhez a gyakorlathoz csatlakozott – a párt aktivistáival mégis kivételt tettek.