A járvány miatt idén nem lesz Tusványos, ahol Orbán Viktor rendszeresen megfejti a világot

A járvány miatt idén nem lesz Tusványos, ahol Orbán Viktor rendszeresen megfejti a világot

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elmarad a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor – értesült a HírTV. A Hargita megyei Tusnádfürdőn évente megszervezett fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel idén nem tartják meg.

A köznyelv által Tusványosnak nevezett rendezvény tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a 31. alkalomra azonban várhatóan csak 2021-ben kerülhet sor. A HírTV szerint „a Szabadegyetem célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket.”

A rendezvény fő előadója minden évben Orbán Viktor, aki rendre erős beszédeket szokott tartani, miközben megfejti a világot. Tavaly például elmagyarázta, a következő évek legfőbb feladata az illiberális állam kiépítése, az úgynevezett keresztény szabadság biztosítása lesz. Részletesen beszélt a liberális–illiberális szembenállásról, illetve arról, hogy miért gyűlölik őket ellenfeleik. Szerinte alapvetés a liberális gyűlölet, és a liberálisok azért gyűlölik őket, mert egy „kis makacsság sem megengedhető”, nem bizonyíthatja be senki, hogy létezik és jobb más gondolkodásmód, mint a liberális. Aki kísérletet tesz rá, azt gyűlölik.

A kormányfő szerint az lesz a nemzeti küldetés a következő 15 évben, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal. De ez csak akkor lehet, ha „kiállunk amellett, amit akarunk, és egységesek vagyunk”.

Hozzátette: „a pálya ugyan feléjük lejt, de a mi oldalunkon van az, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatunk össze”.

Miközben Tusnádfürdőn a nappal a politikai beszélgetéseké, este átalakul az erdélyi magyarok legnagyobb fesztiváljává, ahol a legnépszerűbb magyar együttesek szoktak fellépni. Az ellenzéki jelenlét nem jellemző. 

A hvg.hu megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy Orbán máshol, más időben tart-e beszédet, miután Tusványoson nem tud, de még nem kaptak választ.