A kormány máris visszavonta a vendéglátóipart ellehetetlenítő rendeletet

A kormány máris visszavonta a vendéglátóipart ellehetetlenítő rendeletet

Üres étterem – Bár állott, most székhalom. (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az éjszaka folyamán megjelent a Magyar Közlönyben az általános felháborodást kiváltó rendelet visszavonása, amely gyakorlatilag minden vendéglátóipari munkakör betöltéséhez képzettséget írt volna elő, írja a Hvg. A szektor szereplői szerint ez 90 százalékuk számára teljesen betarthatatlan lett volna, pedig már így is munkaerőhiánnyal küzdenek.

A most megjelent módosítás gyakorlatilag visszavonja a rendelkezéseket. Már mától, vagyis szerdától hatályba lépett. Mától tehát süteményeket, fagylaltot, illetve mindenféle ételt, italokat szakképzettség nélkül is lehet készíteni, ha ez nem önálló tevékenység.

Ugyancsak nem kell szakképzettség, ha a munkakörbe „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítése, felszolgálása tartozik.

 

Címkék: vendéglátás