A magát „Magyar Hangnak” nevező Szörényi Levente is kilép Novák tanácsadó testületéből

A magát „Magyar Hangnak” nevező Szörényi Levente is kilép Novák tanácsadó testületéből

Szörényi Levente és Bródy János az Illés együttes nosztalgia fellépésén (A Koncert) 1981. március 26-án, a Nemzeti Sportcsarnokban (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gundel Takács Gábor és Lackfi János után Szörényi Levente is kilép Novák Katalin tanácsadó testületéből – derül ki a zenész Facebook-bejegyzéséből, amit a Válasz Online vett észre.

A lemondás már csak azért is pikáns, mert szerdán lapunk kérdésére Szörényi még az alábbi abszurd választ produkálta: Bocs' A Magyar Hang én  vagyok! A többi nem kérdés.... 😛

A zeneszerző mostani üzenetében az áll: „a pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlöletcunami és „feszítsd meg” szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet”. Még azt is hozzátette: sajnálja, hogy rajta kívülálló okok miatt ez (a tanácsadói munka – a szerk.) ellehetetlenült, egyúttal kéri az elnököt, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót. 

Az egyre nagyobb botrány hatására sorra hátrálnak ki a köztársasági elnök mögül nemcsak a tanácsadó testület tagjai, hanem tulajdonképpen Orbán Viktor és a Fidesz is. Orbán Viktor csütörtök este benyújtotta alaptörvény-módosító javaslatát, mely szerint „A köztársasági elnök a (4) bekezdés g) pontjában foglalt egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.” Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig nyilvánosan kijelentette: jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött.

Novák Katalin tanácsadó testületének egy másik tagja is megnyilvánult az ügyben. Czeizel Barbara a Hvg.hu-nak nyilatkozva a következőket mondta: „Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom a kegyelmi döntést.” A Budapesti Korai Fejlesztési Központ intézményvezetője azt is közölte a portállal, hogy az ügyről alkotott véleményét, gondolatait és javaslatait is megosztotta a köztársasági elnökkel, mert ez egy tanácsadó szerepe. Különösen egy ilyen nagyon kritikus helyzetben, amikor igazán van súlya a véleménynek, felelőssége annak, aki korábban elvállalta ezt a szerepet. Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását, nem válaszolt, viszont várja „az Elnök asszony indoklását, belátását, döntését”.