A magyar állam 205 milliárd forint értékben szamurájkötvényt bocsátott ki

A magyar állam 205 milliárd forint értékben szamurájkötvényt bocsátott ki

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Unsplash/Mufid Majnur)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy részletben összesen 75,3 milliárd jen (205 milliárd forint) szamurájkötvényt bocsátott ki Magyarország – írja a Portfolio a Reuters hírére hivatkozva. A kötvények iránt a jelenlegi bizonytalan nemzetközi környezetben is erős volt az érdeklődés.

A Reuters kiemeli, hogy a piaci viszonyok távolról sem voltak ideálisak, hiszen a globális inflációs veszély és a Bank of Japan monetáris politikájával kapcsolatos spekulációk miatt a japán állampapírok hozama is többéves csúcsra emelkedett az utóbbi időszakban. A hírügynökség tudósítása szerint jól jelzi a piaci környezetet, hogy az év eleje óta 20 bázisponttal emelkedett a húszéves japán kötvények hozama, miközben tavaly az egész évben láttunk majdnem ugyanekkora mozgást.

Emellett tovább rontotta a hangulatot az orosz-ukrán konfliktus lehetősége, ez szintén nehezítette a kötvénykibocsátást. A Reuters tudósítása szerint néhány piaci szakember is meglepődött azon, hogy Magyarország ilyen körülmények között is lebonyolította a kibocsátást, hiszen például a Japan Air Lines elhalasztotta tízéves kötvénykibocsátását, az ötévest pedig a tervezettnél sokkal magasabban árazta a piac.

A kibocsátásra négy tételben került sor: 16 milliárd jen értékben hároméves, 46,8 milliárd jen értékben ötéves, 4,7 milliárd jen értékben hétéves, 7,8 milliárd jen értékben pedig tízéves papírok kerültek a piacra. A kötvények hozama 0,45-1,15 százalék között volt.

A hét elején a piaci viszonyok felmérésekor még szóba került 15 és 20 éves kötvény kibocsátása is, de már szerdán elvetették annak lehetőségét. A Reuters forrása szerint elsősorban japán befektetők vásároltak a magyar kötvényekből, a szokásosnál kisebb volt a regionális szereplők jelenléte a bizonytalan nemzetközi hangulatban.