A magyar kormány már 1600 milliárd forintot ajánl a Budapest Airportért

A magyar kormány már 1600 milliárd forintot ajánl a Budapest Airportért

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu arról ír, hogy a magyar kormány (illetve a hozzá kapcsolódó magánbefektetők) tovább emelték a ferihegyi reptérért tett ajánlatukat. Immár 4,44 milliárd eurót, vagyis 1600 milliárd forintot is fizetnének érte. 

Amint lapunk is beszámolt róla, az előző ajánlat még 1500 milliárd forintról (4 milliárd euróról) szólt, nagyjából két héttel ezelőtt. 

A reptér visszavásárlásáról, emlékeztet a HVG, Orbán Viktor miniszterelnök korábban így fogalmazott: „Az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat.”

A 24.hu szerint a lehetséges befektetők között lehet a Mol, illetve az Indotek Zrt. Az Indotek a vagyonát egyetlen év alatt 50 milliárd forinttal növelő Jellinek Dániel központi cége. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a vételárba is beszállnának-e, vagy az teljes egészében az adófizetőket fogja terhelni.

A kormány azzal számol, hogy a befektetés 15 év alatt megtérülhet. Ez annál is inkább bátor várakozás, mert a légi közlekedés a korábbi érték töredékére zsugorodott a covid-világjárvány miatt, és senki sem tudhatja, hogy mikor fog visszaállni a korábbi szintre.