A Medián már mérte, mennyien támogatnák Magyar Péter belengetett pártját

A Medián már mérte, mennyien támogatnák Magyar Péter belengetett pártját

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberek több mint kétharmada, 68 százaléka hallott arról, hogy a kegyelmi botrány után színre lépett Magyar Péter és egy új párt alapítását lengette be – ez derül ki a Medián friss kutatásából, amely HVG megbízásából készült. Az is kiszámolták, hogy ezeknek az embereknek 13 százaléka biztosan vagy nagyon valószínűen voksolna a felmérés idején még ismeretlen nevű szervezetre, és ennek lehetőségét további 20 százalék sem zárta ki. 45 százaléknyian voltak, akik biztosan nem szavaznának Varga Judit volt férjének formációjára.

A kutatás alapján egyébként a kegyelmi ügyről szinte mindenki, a lakosság 97 százaléka értesült. Az emberek 62 százaléka szerint ráadásul Orbán Viktort is felelősség terheli, mert tudhatott róla. Az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége, 93 százaléka így gondolja, de még a kormánypártok támogatóinak ötöde is ezen az álláspont van.

A felmérésből kiderült, hogy március elejére növekedett, és már a kétharmadot közelíti azok aránya, akik szerint „rossz irányba mennek a dolgok”. Emellett mára abszolút többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, a számuk elérte az 55 százalékot. Ez azonban nem jelenti, hogy a kormánypártok támogatottsága érdemben csökkent volna, a Fidesz–KDNP a teljes szavazókorú népességben ugyanis pontosan ugyanannyi támogatót tudhat maga mögött, mint legutóbb, ám az aktivitás általános növekedése miatt a választani tudó „biztos” szavazók körében a támogatottsága januárról márciusra 53-ról 46 százalékra esett vissza.