További könnyítésekre számíthatnak a napelemesek

További könnyítésekre számíthatnak a napelemesek

Napelem-panelek egy ház tetején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn összeültek az Energiaügyi Minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői, a tárgyalások eredményéről a tárca a Facebookon tette közzé közleményét. Úgy tűnik, további könnyítéseket sikerült kiharcolniuk a napelemes szervezeteknek.

A bejegyzés szerint a legutóbbi tárgyalási forduló nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember 7-éig megtörtént igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülő háztartási napelemes rendszereket működtetők a továbbiakban is élvezhessék az éves szaldó elszámolás előnyeit. Steiner Attila energetikaért és klímapolitikáért felelős államtitkár Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke felvetéseire több részletkérdésben egyértelműsítette a kormányzati álláspontot. 

• Az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes. Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak.

• A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.

• A bruttó elszámolás kapcsán közös nevezőként fogalmazódott meg, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett lényeges szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon.

A második pontot teljesen új üzenetként értelmezi a Portfolió, amely szerint ez azt jelenti, hogy az a 35 ezer háztartás, amelynek a helyreállítási programos EU-s pályázatában kötelezően a bruttó elszámolási rendszerbe kellett volna kerülnie, mégsem kerül át oda, hanem a fenti csoporthoz hasonlóan a telepítéstől számítva 10 évig éves szaldóban maradhat. A harmadik pont is fontos kedvezményt takar, hiszen a bruttó elszámolásba kerülők az öt forintos árambetáplálási ár mellett valószínűleg ösztönzőbb áron is betáplálhatnak majd a hálózatba. A tárca azzal zárja posztját, hogy „a résztvevők megállapodásuk szerint a közeljövőben folytatják a hasznos megbeszéléseket”.