Vitézy Dávid: A tű fokán sétál a HÉV

Vitézy Dávid: A tű fokán sétál a HÉV

Vitézy Dávid (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs tudomása arról, hogy az LMP és a Fidesz egyeztette volna a választási stratégiát, és erre utaló jelet sem tapasztalt, sem pedig bizonyítékot nem látott – erről beszélt Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője egy hétfői háttérbeszélgetésen, amelyet alapvetően a következő, most szerdán tartandó fővárosi közgyűléssel kapcsolatban tartott. Szerinte az ezzel kapcsolatban vádat megfogalmazó Csárdi Antal „össze-vissza beszélt” az interjúiban, és a parlamenti képviselő leginkább az új politikai otthonát keresni, így Vitézy a vádjait „bohózatnak” tekinti. A Magyar Hang kérdésére, miszerint miért nem tesz jogi lépéseket, azt mondta, közszereplő ő is, Csárdi pedig parlamenti képviselő, aki véleményt nyilvánított. – Eddig se rohangáltam a bíróságra, mindenki meg tudja ítélni, hogy mit gondol rólam. Aki már eldöntötte, azt úgy sem fogja meggyőzni az, hogy mit mond a bíróság. Én inkább azon dolgozom, hogy éjszaka is járjon a metró – jegyezte meg.

Arról is kérdeztük a politikust, megvan-e neki Rogán Antal telefonszáma. Válasza szerint nincs, de régen megvolt, ugyanis amíg ő korábban a BKK-t vezette, Rogán akkor az V. kerületi polgármester volt, és egy uniós konzorcium során közösen dolgoztak azon, hogy csökkenjen a forgalom a belvárosban. – Ez egy pozitív emlék nekem, még akkor is, ha ma ezt tilos kimondani – mondta utalva arra, hogy például akkori munkájuknak köszönhetően történt jelentős forgalomcsillapítás az Egyetem téren és a belváros más pontjain is. Rogánnal egyébként államtitkárként sem volt kapcsolata, legfeljebb köszöntek, ha összefutottak egymással, de semmilyen politikai kérdést nem egyeztetett se vele, sem az embereivel – mondta.

Vitézy arra is kitért, az sem igaz, amit Toroczkai László állított egy „kiadós zsidózással” egybefűzve, miszerint ő 500 millió forintot kapott volna a kampányára a Fidesztől. – A kampánynak két politikai közszereplő adott támogatást, Ungár Péter és én – szögezte le hozzátéve, „nem volt varázsdoboz”, cégek sem támogatták azt, csak magánszemélyek. A valóságban egyébként nem is 500, hanem 300 milliós volt a kampánya büdzséje – tette hozzá. A politikust arról is kérdezték, Ungár Pétert megkérdezte-e valaha Csárdi vádjáról, amire ő azt felelte: az sem világos, hogy pontosan mi Csárdi vádja, hogy mégis milyen fénykép lehet a birtokában, hiszen ezzel kapcsolatban ő ellentmondásos állításokat tett. – Nehéz olyan váddal szemben bármit mondani, ahol nincs konkrétum – jegyezte meg.

Olimpiarendezés: gyorsan kell dönteni a fővárosnak

A háttérbeszélgetésen szó esett az esetleges budapesti olimpia szervezésének kérdéséről is. Vitézy Dávid elmondta, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) levelet írt az összes frakcióvezetőnek, ahol kérték, hogy hadd egyeztethessenek velük Fürjes Balázzsal közösen, ennek során ismertetnék a pályázás folyamatát. Vitézy elmondta, ők erre nyitottak, de ez még semmilyen elköteleződést nem jelent. Ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) változtatott a pályázat feltételein, vagyis ma már nem pusztán városok pályáznak a rendezésre. Első körben van egy akár két éven át tartó, úgynevezett „tájékozódási folyamat”, ennek a végén egy megvalósíthatósági jelentésben a város összefoglalja, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre lehetne szükség egy olimpiához, míg a NOB is beleírja, hogy a város alkalmas-e rá. Ez a rész még kötelezettségvállalásoktól mentes, nem is szól konkrét olimpiai dátumra. Ezután, feltehetően csak 2026 végén jutna el oda a közgyűlés, hogy belemegy-e a második, következő fázisba, az úgynevezett „célzott tárgyalásba”. Ennek a vége lehet már a konkrét jelentkezés, vagyis ebbe a folyamatba már csak akkor szabad belemenni, ha a közvélemény azt támogatja. Vitézy hangsúlyozta: az olimpia kérdéséből könnyen lesz pártpolitikai ügy, de az első, tájékozódási folyamat bele kell, hogy férjen, ezt ők támogatják, már csak azért is, hogy kitörhessen a város abból a spirálból, ahol Budapest és a kormány teljesen szemben áll egymással, és Lázár János itteni múzeumokat visz el vidékre. Vitézy szerint egyébként ha a fővárosi közgyűlés legkésőbb novemberben nem adja meg erre a támogatását, akkor Magyarország egészen biztosan lecsúszik a 2036-os vagy 2040-es olimpiáról, ezután pedig legfeljebb a 2060-as években kerülhet sor ismét európai rendezésre. A politikus leszögezte: Budapest mai állapota alkalmatlan az olimpiára, csak akkor merülhet fel a rendezés kérdésre, ha a kormány kötelezettséget vállal olyan fejlesztésekre, mint például a HÉV-ek cseréje.

Vitézy Dávidék egyébként nyolc előterjesztéssel is készülnek a szerdai közgyűlésre. Többek közt szeretné, ha a fővárosi közgyűlés kifejezné, hogy ellenzik a HÉV-ritkításokat, továbbá hogy álljanak ki a kormány agglomerációs vasúti stratégiája mellett, amely tartalmazza a HÉV-fejlesztéseket. Hogy vannak-e már bújtatott járatritkítások, hiszen Vitézy már posztolt olyan HÉV-ről, ami hat kocsi helyett csak háromból állt, arra a politikus úgy válaszolt lapunknak: a tű fokán sétál a HÉV. Annak, hogy egyre nehezebben van elegendő járat nemcsak az elöregedés az oka, de az is, hogy járnak le a működés meghosszabbításához szükséges úgynevezett fővizsgák, ezeket Lázár János is lassította, elvonta az ehhez szükséges forrásokat a megyebérletek miatti forráskiesések miatt. Bár úgy tudni, Lázár most mégis igyekszik ezeket a fővizsgákat felgyorsítani, ezek eleve nem túl gyors folyamatok, hiszen mintegy három hónapot vesznek igénybe, de Vitézy azt reméli, hogy jövő év második felére rendbe jön a járműpark. Úgy vélte, fontos volt, hogy a kezdeményezésére a HÉV-ügyébe politikailag beleállt a főváros, volt ennek hatása.

Vitézy ugyancsak javasolni fogja, hogy álljon ki a főváros a reptéri vasút megépítése mellett, továbbá hogy a kormány az ügyben pályázzon brüsszeli forrásra, ugyanis jelenleg is fut olyan uniós pályázat, ahol előnyben részesítik a nemzetközi repterek vasúti hálózatba való bekötését. A Podmaniczky Mozgalom vezetője szintén javasolni fogja, hogy járjanak éjfél után is a metrók legalább hétvégén, kiállna amellett, hogy a Budapesten működő országos múzeumok maradjanak a fővárosban, illetve hogy a nagyobb fővárosi csomópontokban – olyan helyeken, ami a lakókat nem zavarja – legyenek üvegvisszaváltó pontok. Ezeken felül szeretné, ha lennének a fővárosi kukákon tartók a műanyag és alumínium üvegek számára, hogy ne az legyen, hogy aki ezeket keresi a kukákban, annak ehhez szét kelljen dobálnia a szemetet. Vitézy ugyancsak kezdeményezi, hogy azoknak, akiknek van BKK-bérlete, ne kelljen külön jegyet venniük akkor, ha kutyájukat vagy kerékpárjukat szállítják a járműveken. Vitézy lakhatással kapcsolatos javaslatot is fog benyújtani, de a tárgyban Karácsony Gergely és a Fidesz is nyújtott be előterjesztéseket, amelyeket végül a főpolgármester összevont, így, egyben fogják őket tárgyalni.

Persze továbbra is nagy kérdés, mi lesz az olyan vitás pontokkal, mint az, hogy továbbra sincs főpolgármester-helyettes, kik lesznek a fővárosi cégek vezetői, továbbá mi legyen a fővárosi közgyűlés működését szabályozó szervezeti és működési szabályzatban (szmsz). Vitézy szerint a főpolgármester-helyettes kérdésében az alakuló ülés óta Karácsony Gergely nem hívott össze egyeztetést, személyi javaslatot sem terjesztett erre elő, így szerdától biztosan törvénysértő állapotban lesz a főváros. Ugyan a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai kapcsán volt egyeztetés, amire Karácsony minden frakcióvezetőt meghívott, de szerinte kérdés, megszavazzák-e az erről szóló főpolgármesteri előterjesztést. A fővárosi cégvezetők személyéről pedig eddig szintén nem egyeztetett Karácsony Gergely a frakciókkal, vagyis ebben sem várható előrelépés. Vitézy szerint az új szmsz-ről szóló vitával kapcsolatban is csak mérsékelten optimista, hiszen a főpolgármester továbbra sem hajlandó a két közgyűlés közötti erős jogköreiből engedni.

Címkék: Vitézy Dávid