A nemzetbiztonsági bizottsággal vizsgáltatná ki Kocsis Máté a „baloldal külföldi kampánytámogatásának ügyét”

A nemzetbiztonsági bizottsággal vizsgáltatná ki Kocsis Máté a „baloldal külföldi kampánytámogatásának ügyét”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend elõtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó:
MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét – közölte a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban.

Kocsis Máté jelezte: az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter „óvatlanul vagy szándékosan” tett, és teljesen nyilvánvalóan beismerte a közvélemény előtt, hogy a kampányához több milliárd forint támogatás érkezett külföldről.
Az elmúlt harminc év egyik legdurvább ilyen típusú politikai botrányával állunk szemben – jelentette ki, hozzátéve: törvény tiltja azt, hogy a pártok külföldről elfogadjanak támogatásokat.

Mint a Magyar Hang írta meg először, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje néhány héttel ezelőtt azt mondta a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. 

Mint kiderült, egy összegben érkezett a pénz, és azt az Action for Democracy alapítvány utalta át az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bankszámlájára. Ezen szervezeten keresztül egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. Azt is kiemelte, hogy az MMM-nek nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója.

Az amerikai szervezet egyébként határozottan visszautasított minden olyan vádat, amely szerint ők beavatkoztak volna a magyar választásokba. – Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban – olvasható állásfoglalásukban.

A történtek nyilvánosságra kerülése után a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. A jogszabályok ugyanis tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el. Igaz, az MMM nem párt és nem is pártként vett részt az országgyűlési kampányban, mindenesetre Márki-Zay Péter is azzal érvel, hogy ők nem választási kampányt folytattak. 

A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a feljelentés iratai a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) kerültek. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. 

Az ominózus beszélgetés ITT hallgatható újra: