Nyilvánosságra hozta Márki-Zay Péter, mire mennyit költöttek a kampányban

Nyilvánosságra hozta Márki-Zay Péter, mire mennyit költöttek a kampányban

Márki-Zay Péter (Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nyilvános a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányelszámolása, bár a csaknem kétezer oldalas dokumentumból nem sok derül ki. A korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt és szervezete költéseit már csak azért is nagy várakozás övezte, hiszen a politikus nemrég lapunknak elárulta: még júniusban is több százmillió forintot kaptak az Egyesült Államokból. Habár korábban azt állította, hogy ebből is költöttek a kampányra, az adományozó szervezet szerint nem arra adták a pénzt. Azóta egyébként már Márki-Zay Péter is mást mond. Azt azonban hiába igyekezett megtudni tőle az ATV is, hogy pontosan mekkora összegről van szó, a szavaiból nem derült ki.

Nyilvánosságra hozta a Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapján a sokat várt kampányelszámolást. A közel kétezer oldalas dokumentum azonban nem tartalmazza azt, hogy konkrétan mire költöttek, hanem témakörönként (például „irodai, igazgatási berendezések és felszerelések” vagy „befejezetlen beruházások”), ömlesztve szerepelteti az adatokat. Az sem derül ki, hogy egy-egy árut vagy szolgáltatást kitől vásárolt a szervezet. A szinte átláthatatlan anyag sok esetben egy-egy beérkező utalásnál egyben kezeli az adományt és a tagdíjat és még a nagy összegű soroknál sem szerepelteti az adományozót. Vagyis nem derül ki belőle, hogy ki adott egy-egy összeget, ahogyan az sem, hogy az külföldi vagy belföldi befizetőtől érkezett. A kormány és a kormánypártok gyakorlatát követve az MMM is „pdf”- és nem valamilyen táblázatformátumban jelentette meg a dokumentumot, amely így roppant nehezen kezelhető: nem lehet sorrendbe tenni az adatokat vagy éppen összeadni. Márki-Zay Péter úgy minősítette a kampányelszámolásnak ezen módját, hogy példátlan a magyar történelemben, hogy valaki ennyire transzparens legyen.

A kampányelszámolásról megkérdeztük Kész Zoltánt, az MMM korábbi elnökségi tagját, volt független országgyűlési képviselőt, aki a választások után meglehetősen hevesen, a nyilvánosság előtt követelte Márki-Zaytól az MMM kampányelszámolásának közzétételét: „vezetőségi tagjaként attól teszem függővé vezetőségi tagságom fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel” – írta akkor. A volt miniszterelnök-jelölt a Gulyáságyú podcastunkban korábban megígérte, hogy MMM-en belüli volt beosztottjának is elküldi e-mailben az elszámolást, ám Kész Zoltán elmondása szerint azt ő nem kapta meg. Arra, hogy kielégítőnek találja-e az MMM honlapján fellelhető elszámolást, már nem kívánt válaszolni Kész Zoltán, csak még annyit tett hozzá: „ezt a sztorit lezártam magamban, tovább akarok lépni”.

A téma már csak azért is érdekes, hiszen Márki-Zay Péter szűk egy héttel ezelőtt lapunknak a Gulyáságyú podcastban arról beszélt: azért is csúszott ennyit a kampányelszámolás nyilvánosságra hozatala, mert a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból. A nagy port kavart kijelentés kapcsán a napokban a ATV Egyenes Beszéd című műsorában a politikus azt mondta, hogy ez „semmi esetre sem” volt törvényellenes. Azt ő is kiemelte, miszerint „nagyon fontos szabály”, hogy ebből, az Amerikából kapott összegből nem finanszírozhattak pártokat, szerinte ezt nem is tették. Habár korábban nekünk még azt mondta, hogy ennek az adománynak a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”, az ATV stúdiójában már úgy fogalmazott, hogy „hangsúlyozottan nem kampány- és nem pártfinanszírozásra kapták a pénzt”.

A műsorban szó volt arról is, hogy összesen végül mekkora összeg érkezett az Egyesült Államokból, de itt nem volt egyértelmű a politikus közlése. Először úgy fogalmazott, hogy „szerintem összesen kétmilliárd felett van, amit elköltöttünk”, majd az interjú egy másik pontján átfogalmazta, és azt mondta a műsorvezetői kérdésre, hogy „kétmilliárd forintnál is több”, majd hogy „több százmillió forint” érkezett az Egyesült Államokból. Egy mondattal később pedig úgy fogalmazott, hogy „milliárdos költségvetésről van szó, kétmilliárd felé jár az összege”. A beszélgetés egy újabb, későbbi pontján olyan információ hangzott el Márki-Zaytól, hogy csak júniusban 400 millió forint érkezett az amerikai szervezettől, és a korábban tőlük kapott adományokat addigra már felélték.

Amikor a héten tett feljelentésről kérdezték, a volt kormányfőjelölt azt mondta, ha elindul a nyomozás az ügyben, ők helyt tudnak állni azért, hogy a magyar törvények maximális betartásával használták fel az adományt.

Azt, hogy Márki-Zay Péter pontosan mit és hogyan mondott az Egyesült Államokból érkező kampányfinanszírozásról a Magyar Hang podcastjában, itt tudja meghallgatni: