Bejelentést tettek az ügyészségnél Márki-Zay mozgalmának kampánypénzei miatt

Bejelentést tettek az ügyészségnél Márki-Zay mozgalmának kampánypénzei miatt

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább bonyolódik a Márki-Zay Péternek a Magyar Hang podcastjában tett kijelentései miatt kipattant kampányfinanszírozási ügy. Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje a Gulyáságyú című beszélgetős műsorunk friss epizódjában a kampányelszámolás késlekedésének okaként többek között azt hozta fel, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. Közbevetésünkre, miszerint Soros György áll-e a támogatás mögött, a politikus úgy reagált: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”.

Egyelőre csak a Magyar Hangnak sikerült megszólaltatnia a témában a támogatást nyújtó NGO-t, az Action for Democracy-t. Ők – ellentétben a podcastban elhangzottakkal – azt jelentették ki, hogy senkinek sem nyújtottak kampánytámogatást. A szervezet lapunknak küldött válaszában leszögezte, hogy ők a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok. Mivel arra a kérdésünkre nem kaptunk választ az amerikai szervezettől, hogy pontosan és összesen mennyi volt az MMM-nek adományozott összeg, ezért visszakérdeztünk, ám péntek este óta nem kapott választ lapunk.

Márki-Zay Péter azt is mondta a beszélgetés egy pontján, hogy az MMM az volt az ellenzéknek, mint a CÖF a Fidesznek. Emiatt a Békemeneteket szervező CÖF tiltakozott, kikérte magának, hogy az MMM-hez hasonlítsák.

Közben a hatósági bejelentései és feljelentései okán ismertté vált Tényi István bejelentéssel élt a Fővárosi Főügyészségen, rész-törvényességi ellenőrzés megindítását kérve az MMM ügyében a szervezettől. Tényi a beadványában azt írja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom magatartása sértheti az Alaptörvényben szabályozott átláthatóság és közélet tisztaságának elvének érvényesülését.

A férfi azt is papírra vetette, hogy párttörvény szerint párt részére jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. A törvény kimondja továbbá: költségvetési szervtől, állami vállalattól, közvetlen költségvetési, vagy költségvetési szervi támogatásban részesülő alapítványtól vagyoni hozzájárulást párt nem fogadhat el, miként külföldi államtól és névtelen támogatótól sem. Bár az MMM nem párt, hanem egyesület, Tényi István egy másik törvényi rendelkezésre hivatkozva úgy véli, a párttörvény rendelkezéseit lehet alkalmazni az egyesületekre is.

A beadványozó szerint a kampány-finanszírozás fenti módja bizonyítottság esetén felveti a csalás és a pénzmosás bűntettének gyanúját.

Maga Márki-Zay Péter pedig a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylapnak nyilatkozott. Szerinte az amerikai szervezetet, az Action for Democracy-t kellene megkérdezni arról, miért volt érdeke, hogy támogassa őket. Azt viszont kijelentette, hogy az MMM-től nem kértek az anyagi hozzájárulásért semmit.

Arra reagálva, hogy hétfőn a kormánypárti megmondóember, ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, „titkos pénzhez juthatott az ellenzék kampánygépezete”, a hódmezővásárhelyi polgármester úgy fogalmazott a kormánylapnak: „Az a szerencse, hogy semmi titok nincs benne, különben ön nem tudna róla”. Ezen felül azt is nyilatkozta a lapnak, hogy az Action for Democracy esetén „Soros-szervezetről szó sincs”. A volt kormányfőjelölt szerint a kérdéses szervezet egy amerikai–magyar állampolgárok vezetésével létrehozott alapítvány, amelyet olyan neves emberek is támogatnak, mint például Francis Fukuyama.

Ifj. Lomnici egyébként nem csak hétfőn, de kedden is nyilatkozott a témában, ezúttal a kormánypárti origónak. A nyilatkozat azt vetíti előre, hogy az MMM mint egyesület esetében az ügyészség törvényességi felügyeleti hatásköre keretében vizsgálódhat gazdasági-pénzügyi vonatkozásban is. Ifj. Lomnici Zoltán szerint kampányfinanszírozás tekintetében – általánosságban – nem az MMM, hanem a vele az adott kampányban együttműködő pártok szempontjából kell a befolyt pénzeket és azok felhasználását vizsgálni - ez egybecseng a Tényi István ügyészségi beadványában megfogalmazottakkal. „Az Állami Számvevőszék gyakorlata alapján széles körben megvalósulhat a burkolt vagy tiltott pártfinanszírozás, amely megállapított összeget aztán felszólítást követően, mint tiltott vagyoni előnyt, az érintett pártoknak be kell fizetniük a költségvetésbe.” A kormánypárti megmondóember mindezek alapján „várható konkrét vizsgálatokat” vetített elő az interjúban.

Kedden megszólalt a témában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is, aki szerint „törvénytelen”, hogy Márki-Zay szervezete „több száz milliós amerikai kampánytámogatást” kapott.

Azt, hogy pontosan mit és hogyan mondott Márki-Zay Péter az Egyesült Államokból érkező kampányfinanszírozásról, itt tudja meghallgatni: