Kész Zoltán nyílt levélben szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Kész Zoltán nyílt levélben szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Bibó István Szakkollégium előtt tartott flashmobján, Budapesten 2016. április 2-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőségi tagja péntek reggel a Facebookon tette közzé nyílt levelét, amelyben a kampánypénzekkel való elszámolást kéri számon Márki-Zay Péteren.

– A tisztességről nem beszélni kell, hanem akként viselkedni – kezdi levelét. Mint írja, mélyen egyetértett Márki-Zay kampányának egyik legfontosabb mondanivalójával, mely szerint azért támadták az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjét, mert az nem tűri a lopást.

– Éppen ezért az MMM vezetőségi tagjaként attól teszem függővé vezetőségi tagságom fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel – folytatja az egykori országgyűlési képviselő. – Az elszámolás az én szememben két dolgot jelent. Egyrészről, fillérre pontosan megtudjuk, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz – teszi hozzá a politikus, aki egy időben a volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt egyik legfontosabb emberének számított. 

Kész azt írja, ha nem arra a célra használják az adományokat, mint amire az adományozók azt adták, az lopás – így például az is, ha pártot építenek az összegből. Ez azért érdekes, mert Márki-Zay Péter néhány napja jelentette be egy új jobboldali párt alapítását a Facebookon: „a civilek pártját” akarja létrehozni. Eközben a Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról. A portál azt írja, a közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó.

Mint megírtuk, a pártalapítással kapcsolatos kérdésekre a Mindenki Magyarországa Mozgalom május végi tisztújításán tesznek pontot. Kész Zoltán már korábban is közölte, nem híve annak, hogy a volt ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek most pártot kéne csinálnia. Lukácsi Katalin és Hadházy Ákos is már bejelentették, hogy nem lépnek be Márki-Zay Péter új pártjába, sőt nem is támogatják a kezdeményezést.

Magyar György, az MMM elnökségi és alapító tagja is arról beszélt, nem azért hozták létre a mozgalmat, hogy végül párt legyen, és nem fogják hagyni, hogy amortizálják, illetve azt sem hagyják, hogy a mozgalmat bárki kisajátítsa.

Kész Zoltán Facebook-posztja alá kommentelt egyébként Márki-Zayné Vincze Felícia is. Szerinte Kész tudja Márki-Zay számát, így ezzel fel is hívhatta volna, vagy akár fel is vehetné a telefont, amikor a férje keresi. Erre kész azt válaszolta, pont egy hete írt Márki-Zaynak levelet, amelyre azóta sem válaszolt. Utoljára pedig március 16-án hívta őt telefonon a hódmezővásárhelyi polgármester.